Projekt lávky jde do poslední fáze

Zkomplikovaný život mají už několik měsíců obyvatelé městské čtvrtě Švédský vrch. Město totiž muselo nechat zbourat lávku, která jim umožňovala snadno dojít ze Švédského vrchu do centra Chebu. Teď musejí celou lokalitu obcházet, což trvá přes čtvrt hodiny. Město však pokračuje s přípravou nové lávky. Projektovou dokumentaci ale muselo předělat, protože Správa dopravní a železniční cesty nedovolila, aby u kolejí zůstaly staré mostní patníky. Nová lávka by podle odhadů měla stát kolem 100 milionů.

Nyní je příprava projektové dokumentace v plném proudu. Hotova má být do konce letošního roku. Následně bude město Cheb žádat o stavební povolení. A také o dotaci, protože není schopné celou novou lávku zafinancovat.

„Podle informací, které máme k dispozici, by měl v prvním čtvrtletí příštího roku vypsat Státní fond dopravní infrastruktury výzvu k podávání žádostí o dotace, takže budeme připraveni,“ sdělil chebský místostarosta Michal Pospíšil.

Nová lávka má stát včetně souvisejících kompenzací za vlakové výluky kolem 100 milionů. Získání dotace, která může činit až 85 procent, by vybudování nové lávky výrazně urychlilo.

Původně byla zvažovaná jednoduchá estakádní lávka, nakonec to bude lávka částečně zavěšená. Její šířka bude 3,5 metu a její součástí bude i cyklopruh.

„Původně navrhovaná jednoduchá, přitom zcela funkční lávka, nevyhověla velmi přísným bezpečnostním požadavkům správce kolejí, kterému vadily například sloupy umístěné v kolejišti. Připravujeme proto dražší variantu. Bohužel s tím nic nenaděláme. Předpisy jsou předpisy,“ dodal starosta města Chebu Zdeněk Hrkal.

VID