Taneční večer bude patřit Čechům, Polákům, Slovákům a Němcům

Další taneční galavečer s názvem Grand Prix se blíží. Jeho organizátor taneční mistr Vladimír Hána nyní dolaďuje poslední detaily. Soutěž bude tak jako v předchozích letech zaměřená na latinskoamerické tance a standardní tance. V letošním roce se mohou diváci těšit na novinku a to speciální taneční show. Na co všechno se mohou lidé připravit, přiblížil sám Vladimír Hána.

Více fotografií z minulého ročníku zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3832444

Kdy se soutěž Grand Prix letos uskuteční?

Jedná se tedy o 26. ročník a vypukne 20. října, jako vždy v chebské sportovní hale Lokomotiva. Předkola začínají ve 13 hodin a večerní galaprogram v 18.30 hodin. Celé dění bude rozdělené na semifinále, finále ve standardních a latinskoamerických tancích.

Jaké páry letos diváci uvidí?

Na parketu zatančí lidé z Německa, Polska, Slovenska a samozřejmě z České republiky. Letos budou na soutěži vystupovat i velmi mladí tanečníci Daniel Raffa a Kateřina Janeková.

A v předkolech bude k vidění co?

Hosté uvidí všechny taneční páry, které jsou ve standardních a latinskoamerických tancích. Budou tu i ukázky dětských a juniorských tanečních párů z Taneční školy Vladimíra Hány. Předkola jsou vlastně soutěž o postup do semifinále a finále.

Kolik párů se představí při večerním galavečeru?

Vždy tu bývá 12 až 16 tanečních párů. To se rozhodne při předkolech. V semifinále zatančí tyto páry opět ve standardních a latinskoamerických tancích. Ve finále bude k vidění sedm nejlepších tanečníků. Bude tu i pár, který tu byl už v minulosti. Z Polska dorazí sourozenci Kuklinski. Jsou tu vždy spokojeni.

Bude letos součástí i nějaký doprovodný program?

Samozřejmě. Na návštěvníky čeká překvapení ve formě speciální taneční show. V pauzách se lidem představí taneční formace.

Více fotografií z minulého ročníku zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3832444

Taková soutěž určitě zabere hodně času přípravy…

Připravuji to skoro celý rok. Musím požádat o termín taneční unii. Někdy mi odepíšou, že v Evropě jsou tři důležité soutěže, kvůli kterým by některý páry by nemohly přijet. Proto to musíme vždy všechno sladit.

Co je pro vás nesložitější?

Nejvíce práce dá příprava sportovní haly. Musí se udělat výzdoba, musíme položit koberce kolem dokola. Dále rozmisťujeme židle a také správně umisťujeme pódium. Jednou z věcí, která je velmi složitá, je zvuková stránka soutěže. Dbáme na to, aby se tam netloukla hudba. Složité je také zjistit, které páry tu budou spát. Někdy mi totiž napíšou páry na poslední chvíli, že by tu chtěli spát. České páry většinou odjíždí ještě ten večer. Zahraničí tady přespávají. Někteří budou spát i v nově opraveném v modrém věžáku. Jsem rád, že se to opravilo.  Celkem vyjde pořádání soutěže na půl milionu.

A jak jste na tom s jazykovou bariérou?

Jazykově se dorozumím sám docela dost, ne úplně správně, ale oni mi rozumí. S Poláky se dorozumívám normálně česky a oni mi odpovídají polsky. Základy němčiny taky znám.

Co se při soutěži hodnotí?

Hodnotí se takt a základní rytmus s hudbou. Dále pak technika nášlapů, linie těla, vyšší rytmické vyjádření, celkový dojem tanečního páru. Estetický dojem.

Odvezou si tanečníci z Grand Prix něco?

Pár se na soutěžích se zviditelňuje, dostává se do povědomí komise. Dostanou startovní knížky, tam mají zapsané výsledky, a tyto výsledky se dále předávají do německého i slovenského svazu. I u nás je to zveřejněno na internetu.

Přál byste si říct něco na závěr?

Chtěl bych poděkovat městu Cheb a Karlovarskému kraji za velkou finanční pomoc.

VID

Více fotografií z minulého ročníku zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3832444