V poštovních zásilkách našli celníci drogy za víc než milion korun 

Vynalézavost výrobců, distributorů a uživatelů drog je neuvěřitelná. Během září objevili celníci při kontrole poštovního auta a na chebské poště zásilky, které obsahovaly různé druhy drog v hodnotě 1,2 milionu korun.

Začátkem září prováděli celníci CÚ pro Karlovarský kraj kontrolní činnost na silnici u hraničního přechodu Pomezí ve spolupráci s německými kolegy, v rámci akce COOPERATION DE. „Zastavili dodávku s poštovními vaky. Při kontrole pomáhal také služební pes speciálně cvičený na vyhledávání OPL. Ten označil 30 poštovních zásilek, po jejichž otevření a provedení narkotestů se potvrdilo, že se jedná o omamné a psychotropní látky, jež podléhají zákazům a omezením,“ uvedla Lenka Havelková, zástupce tiskové mluvčí Celního úřadu pro Karlovarský kraj.

Celníci zajistili drogy v hodnotě téměř 800 tisíc korun. Jednalo se celkem o 876 kusů tablet extáze, přičemž například jedna zásilka jich obsahovala 505 kusů a druhá 300 kusů, dále téměř 45 g kokainu, stejné množství heroinu, bezmála 300 g amfetaminu, 26 ks dávek LSD a menší množství pervitinu či hašiše.

„Kontroly poštovních zásilek probíhají pravidelně. Koncem září celníci kontrolovali poštovní a balíkové zásilky ze západní Evropy na pobočce České pošty v Chebu. Také zde pomáhal služební pes speciálně cvičený na vyhledávání drog. Označil několik poštovních vaků z Amsterdamu. Vnitřní kontrolou 28 označených zásilek bylo zjištěno, že obsahují omamné a psychotropní látky podléhající zákazům a omezením.  Celníci zajistili 45 ks LSD, přes 80 g pervitinu, téměř 30 g kokainu, 588 kusů tablet extáze a další drogy, v celkové hodnotě více než 400 tisíc korun,“ vysvětlila Lenka Havelková.

Případy poté celníci oznámí a předají oprávněnému policejnímu orgánu, jímž je Generální ředitelství cel, Odbor – Pátrání Plzeň. Ten zahájí úkony v trestním řízení, a pokud se mu podaří ustanovit osoby, které porušily zákon, předá případy, kdy zjištěné skutečnosti nasvědčují tomu, že byl spáchán přečin nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy, k zahájení trestního stíhání.

Za uvedené přečiny hrozí osobám trest odnětí svobody na jeden rok až pět let, nebo peněžitý trest. Přeprava jakéhokoliv množství omamných či psychotropních látek, tedy i přeprava v poštovních zásilkách, je trestným činem.