Na Seebergu představili i méně známé památky z regionu

Více než tisícovka návštěvníků si nenechala ujít návštěvu hradu Seeberg. Na akci, která se uskutečnila o uplynulém víkendu, si mohli zdarma prohlédnout hrad a seznámit se i s méně známými památkami z regionu.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4666957Na Seebergu představili i méně známé památky z regionu

V rámci Dnů kulturního dědictví byl pro zájemce připraven na Seebergu Den otevřených dveří. Na návštěvníky čekal poutavý program. Mohli si zdarma prohlédnout hrad, ale měli také možnost seznámit se s méně známými památkami z regionu.

 „Bylo možné si zdarma prohlédnout všechny expozice na hradě, podívat se na ukázky restaurátorské práce, dobře se najíst a napít při poslechu velichovské kapely Tsunami, vlastnoručně si v kovárně vyrazit pamětní minci nebo svézt své děti na koni,“ uvedla kastelánka hradu Hana Cestrová. „Významné pro dnešní den bylo ale především setkání majitelů méně známých památek na Chebsku, kteří je přijeli na hrad představit a setkali se s velkým zájmem návštěvníků. Věříme, že se tato setkání budou opakovat a Dny otevřených dveří na Seebergu pomohou památkám na Chebsku k větší popularitě mezi veřejností,“ doplnila.

Připraveny byly ukázky restaurátorské práce, které přítomným představila Lucie Kališová z františkolázeňského muzea. Svoje zastoupení mělo také chebské muzeum.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4666957Na Seebergu představili i méně známé památky z regionu

Zájemci se mohli seznámit například s historií tvrze Pomezná, kterou představil majitel Petr Jaška. Tvrz se v letošním roce stala vítězem soutěže „Stavby Karlovarského kraje“ ve svojí kategorii. „S opravami jsme začali v roce 2015, kdy se z vrchu pravé strany vyvalit kus zdiva. V té chvíli bylo jasné, že tvrz spadne, pokud něco neuděláme,“ řekl Petr Jaška. Jeho rodina vlastní chatu u tvrze a stejně tak pozemky pod ní. Jenže jak se ukázalo, samotný objekt nebyl zanesen v katastrálních mapách, ačkoliv je již 60 let památkou. „Rok jsme obíhali úřady, abychom tvrz zoficiálnili a mohli začít s její obnovou,“ popsal

Jiří Maliňák představil zájemcům kostel svaté Anny v Paliči. Stavbu se spolku Život na Dyleň, který se o památku stará, podařilo zachránit a v současné době probíhají rekonstrukční práce. Kostel sv. Anny v Paliči představuje zajímavou sakrální stavbu tohoto regionu. Na současném místě stavby nad původním zámeckým a hospodářským areálem je doložena původně zámecká kaple. V letech 1751 až 1756 byla kaple přestavěna a rozšířena na kostel v pozdně barokním slohu. Další přestavba proběhla pak v roce 1840, kdy byl kostel klasicistně přestavěn. Tehdy došlo k prodloužení původní lodi o novou převýšenou část a k přístavbě hranolové věže na západě. Další stavební úpravy jsou zaznamenány k roku 1905, kdy byla nově zastřešena věž kostela vysokou jehlancovou střechou.

Návštěvníci se mohli také seznámit s historií zámečku v Kopaninách i Podhradí a paní starostkou Červenkovou.