Podzim je tady, neodkládejte zazimování chalupy

Začátek astronomického podzimu s sebou přinesl nejen výrazný pokles teplot, ale i definitivní konec chalupářské sezony. Pokud jste doteď zazimování chalupy kvůli vlídnému počasí odkládali, měli byste si pospíšit. Právě přechodové období po létě totiž láká zloděje a různé nenechavce, kteří si jako cíl vybírají nezajištěné a méně navštěvované rekreační objekty.

Vloupání do chat a chalup je evergreenem policejních statistik. Jen v loňském roce způsobili pachatelé škodu přes 26 milionů korun. V počtu vloupání vede Středočeský kraj, kde proběhla čtvrtina všech vloupání v ČR, a tomu odpovídá i výše škody 8,5 milionu korun. Nejnáročnější byli zloději v Libereckém kraji, kde při vloupání způsobili průměrnou škodu 22 tisíc korun. V oblasti zabezpečení rekreačních objektů je tak stále co zlepšovat. „Lidé se o zabezpečení svých chat a chalup zajímají stále víc, orientují se v bezpečnostních třídách a mají zájem svůj majetek chránit co nejlépe,“ dodává Kateřina Brázdová ze společnosti TOKOZ. „Z naší zkušenosti víme, že kromě kvalitního zámku s bezpečnostní certifikací pomáhají i na první pohled drobnosti, jako je třeba kvalitní visací zámek s petlicí na brance nebo vstupních dveřích.“

 

Jak svou chalupu co nejlépe zabezpečit?

  1. Nelákejte zloděje

Během sezony máme tendenci na chalupě hromadit věci, které přes léto potřebujeme. Jízdní kola a další sportovní potřeby, sekačku na trávu, nářadí a různou elektroniku – to vše jsou pro zloděje hodnotná a dobře zpeněžitelná lákadla. Proto by prvním krokem mělo být odvezení cenností z chalupy domů. Pokud musíte přece jen něco nechat na místě, třeba větší elektroniku, snažte se ji ukrýt před zvědavýma očima. Můžete ji dát ke stěně nebo přes ni přehodit starou deku.

  1. Odemkněte vnitřní dveře

Ačkoliv zní tato rada zvláštně, je v mnoha případech opodstatněná. Pečlivé uzamknutí chaty zámkem s bezpečnostní vložkou by mělo být samozřejmostí, ale neplatí to pro vnitřní dveře, především ve starších objektech. Pokud za sebou neukrývají nic hodnotného, způsobí často vyšší škodu samotné rozbití a poškození dveří. Vždy proto zvažte, co se ve vašem případě „vyplatí“.

  1. Simulujte přítomnost

K ochraně vašeho majetku můžete použít i řadu drobných, ale chytrých vychytávek. Dobře funguje spínač, který simuluje zapnutou televizi nebo světelná čidla reagující na pohyb před domem. Vybavit se můžete i maketami kamer. Pokud nebydlíte na samotě, zkuste se domluvit se sousedy a poprosit je, aby občas chalupu zkontrolovali.

  1. Zamykejte věci uvnitř

Kromě kvalitního zámku s cylindrickou vložkou ve dveřích byste neměli zapomínat na zabezpečení věcí, které nemůžete mimo sezonu odstěhovat. Nejčastěji jde o sezonní výbavu, jakou jsou jízdní kola nebo třeba pneumatiky. Ideálním řešením je v tomto případě zámek typu x box. Jeho základnu můžete připevnit ke dveřím, podlaze nebo stropu a pomocí pevného lanka nebo řetězu k němu pak připevníte veškeré cenné věci.

  1. Máte sklep?

Pokud ano, rozhodně na něj nezapomeňte. Zlodějům nejde o uskladněnou zeleninu nebo topivo, ale spíše o snadnou přístupovou cestu dovnitř do chalupy. Nezapomeňte proto zajistit sklepní okénka – použít můžete třeba speciální bezpečnostní folii. Dveře do sklepa vybavte zevnitř kvalitním visacím zámkem a přidejte petlici, která ochrání dveře před vylomením