Lidé nahlédli pod šikovné ruce výrobců nástrojů

Ve městě hudby, v Lubech, se konaly slavnosti, které podpořil svou přítomností také nejslavnější český virtuóz – Jaroslav Svěcený. Během akce se tu konal i den otevřených dveří ve výrobně hudebních nástrojů Strunal Schönbach.Housle Luby 7

Výroba strunných nástrojů má v Karlovarském kraji více než 300letou tradici. Slavnosti se konaly v prostorách závodu Strunal Schönbach, který letos slaví 50 let od zahájení výroby ve stávající továrně na hudební nástroje v Lubech.

„Akci si pro všechny připravil Karlovarský kraj ve spolupráci s obcí Luby a se společností Strunal Schönbach. Návštěvníci se mohli těšit na celodenní program plný zábavy a skvělé muziky,“ sdělila tisková mluvčí Karlovarského kraje Veronika Severová.Housla Luby 2

„Pro příchozí byly připraveny komentované prohlídky, které umožnily nahlédnout pod ruce šikovných řemeslníků. V bývalé hale pro výrobu kytar pak byla po celý den přístupná výstava s názvem Historie výrobního podniku Strunal Schönbach. Nechyběly ani zajímavé přednášky o historii, tradici a výrobě strunných nástrojů s názornou ukázkou,“ informovala Veronika Severová. 

Největší radost však měli návštěvníci z koncertu Jaroslava Svěceného v místní hale. 

„Do Lubů jezdím od svých dvanácti let a mám tu spoustu přátel,“ řekl virtuos Jaroslav Svěcený. „Podporuji  nejen lubské houslařství, ale i Houslařskou školu při Integrované střední škole v Chebu, a jsem dokonce jejím patronem. Luby u Chebu pro mě znamenají obrovský symbol, kultury, hudebních nástrojů a tradice,“ dodal. 

VIDHousle Luby 5