Uvařit švestková povidla není těžké. V zimě se hodí do koláčů, ale také k masu

Je mnoho receptů, jak si uchovat švestky na zimu. Mohou se zpracovávat například tím, že se zavaří, usuší, vypálí na slivovici, ale také se z plodů mohou uvařit povidla. Ta se dají využít nejen ve sladké, ale také ve slané kuchyni jako jedna z přísad, která umocní masovou chuť.švestková povidla web malá

Právě zpracování na povidla se podle krajů liší nejen způsobem, ale také přidáním různých druhů koření.

Pro toho, kdo nemá moc času, přinášíme recept na uvaření této dobroty bez míchání. Ale pro ty konzervativnější máme předpis na tradiční výrobu, které se nic nevyrovná. Sice je o práci na tři až pět hodin postaráno, ale výsledek stojí za to.

Povidla bez míchání

Suroviny:

3 kilogramy zralých švestek

½ až 1 kilogram cukru

0,2 litru octa – může být i ochucený

Mletá skořice

Rum

Vanilka

Koření podle chuti

Postup: Vyloupané švestky dáme do dostatečně velkého kastrolu. Zasypeme cukrem a zalijeme octem a necháme odstát 24 hodin. Poté dáme vařit a POZOR – teď už po dobu přibližně tří hodin nemíchat! Doba vaření je závislá na tom, jak hustá povidla budeme chtít. Přidáme koření, rum a rozmixujeme, dáme prohřát a plníme do sklenic. Uzavřené sklenice se doporučuje obrátit dnem vzhůru.

Tradiční švestková povidla

Suroviny:

3 kilogramy švestek

Cukr podle sladkosti ovoce

Postup: Švestky bez pecek dáme do dostatečně velkého hrnce a necháme 24 hodin stát na chladném místě. Pak se dáme do vaření. Přibližně na tři hodiny máme o zábavu postaráno. Pozor, hmota je velmi horká. Když povidla začnou tuhnout, můžeme podle chuti přidat cukr. Když jsou dostatečně tuhá – poznáme tak, že se začne tvořit tzv. cestička – přidáme koření (skořici, badián, vanilku… ) a rum. Horká plníme do sklenic, které obrátíme na chvíli dnem vzhůru.