Veřejnost se bouří proti sloučení domovů pro seniory

Od ledna příštího roku dojde ke sloučení chebských Domovů pro seniory Dragounská a Skalka. S tím, že hlavním domovem pro seniory se stane ten na Skalce. To mezi veřejností spustilo vlnu nevole, která vyústila až v sepsanou petici. Ale ani ta zřejmě sloučení nezabrání, protože ze strany Karlovarského kraje jde o krok, který plánoval dlouhodobě. Senioři se však nemusejí bát, že by ze dne na den přišli o střechu nad hlavou. Lidé z Domova pro seniory v Dragounské dostanou příležitost se bez zbytečné byrokracie přestěhovat na Skalku. Veřejnost mluví dokonce i o tom, že by se Domov pro seniory v Dragounské měl zbourat. To je však podle vedení kraje nesmysl. Obě zařízení se sloučí pouze formálně.

„Abychom všechny obyvatele uklidnili, uspořádali jsme společné setkání klientů Domova pro seniory Skalka a v Dragounské ulici v Chebu za účasti zástupců vedení Karlovarského kraje a obou domovů,“ informovala tisková mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková.

Někteří obyvatelé z Dragounské tak dostali příležitost vidět, kam by se v případě svého zájmu mohli přestěhovat. Prohlédli si nově zrekonstruované pokoje, koupelny a veškeré zázemí, které domov na Skalce má.

„Fámy o tom, že domov v Dragounské zbourá bagr, je nesmysl. Nevím, kdo tyto nepravdy vypustil do světa, ale tak tomu rozhodně nebude,“ komentoval náměstek hejtmanky Karlovarského kraje Petr Kubis.

 Klienti Domova pro seniory v Dragounské dostanou pouze příležitost se přestěhovat, pokud o to budou mít zájem. Tím, že od ledna příštího roku se formálně sloučí pod jedno pracoviště, tak bude celá byrokratická cesta mnohem snazší.

„Pokud někteří z klientů po domluvě se svými rodinnými příslušníky se stěhovat nebudou chtít, nikdo je k tomu nutit nebude a budou stále moci na Dragounské zůstat. Nicméně už jsem hovořil s několika rodinnými příslušníky klientů i se samotnými klienty Domova pro seniory v Dragounské a někteří z nich by se rádi na Skalku odstěhovali už v letošním roce,“ poznamenal Petr Kubis.

Samotné stěhování těch, kteří o Skalku budou stát, by se podle vedení kraje mělo odehrát v co největším klidu a bez stresu.

Proč se obě pracoviště musí sloučit?

„Počítalo se s tím dlouhodobě už několik let. Karlovarský kraj sestavuje základní síť poskytovatelů sociálních služeb. A tam se stanovuje přesný počet lůžek domovů pro seniory, domovů se zvláštním režimem a podobně. A nám v tomto konceptu vychází, že bychom měli mít v Karlovarském kraji kolem 800 lůžek domova pro seniory. Okres Cheb má z tohoto počtu na svém území polovinu těchto lůžek. Jen v Chebu je kolem 450 lůžek, v okrese Karlovy Vary to je pouze 160 lůžek a Sokolov 205 lůžek. Tímto opatřením chceme docílit toho, aby v budoucnu byla lůžka rovnoměrně rozložena po celém kraji,“ poznamenal Petr Kubis.

Městu Cheb se rozhodnutí kraje nelíbí, ale nemůže s tím moc dělat. A to ani v případě, že vznikla petice proti slučování obou domovů.

VID