Urodilo se více ovoce

Ovocnáři se dočkali příznivé úrody. Je více meruněk, broskví, višní i třešní. Vyšší by měla být také sklizeň z jabloňových, hrušňových a švestkových sadů.

Podle posledních odhadů Českého statistického úřadu se sklidilo 3 169 tun meruněk, což je o 211 % více než vloni. Třešní se sklidilo 2 858 tun, což je meziročně o 43 % více. Višní se urodilo 6 620 tun, o 58 % více než v roce předchozím. Úroda těchto druhů ovoce výrazně převyšuje také průměr sklizně za posledních deset let – meruněk o 38 %, třešní o 29 % a višní o 20 %.

„V posledních dvou letech byla sklizeň ovoce kvůli jarním mrazům výrazně podprůměrná. Letošní odhadovaná úroda je ale velmi slibná, i když dlouhotrvající a úporné sucho významně snižuje kvalitu a velikost všech druhů ovoce,“ říká Jiří Hrbek, ředitel odboru statistiky zemědělství ČSÚ.

Příznivá letos byla i sklizeň jahod. Z plochy 709 hektarů se jich sklidilo 3 201 tun, o 13 % více než vloni. Letošní odhad sklizně jahod je vyšší ve srovnání s průměrem za posledních pět i deset let. Nejvíc jahod se sklidilo na plantážích ve Středočeském a Ústeckém kraji.

„Předpokládaná úroda broskví na úrovni 1 086 tun je dvojnásobná v porovnání s loňskem. Přesto nedosahuje průměru za posledních deset let. Výrazně se totiž zmenšila výměra broskvoňových sadů. Navíc v nich převládají přestárlé stromy, které plodí méně ovoce,“ uvádí Dagmar Lhotská z odboru statistiky zemědělství ČSÚ. Nejvíce broskví se sklidilo v Jihomoravském kraji.

Zemědělci by letos měli sklidit i více jablek, hrušek a švestek. Podle červnových odhadů Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského je očekávaná sklizeň jablek z produkčních sadů na úrovni 150 tisíc tun a je o 18 % vyšší než průměr za posledních pět let. Hrušní se sklidí 11 tisíc tun, což je o 68 % více než pětiletý průměr, a švestek 9 tisíc tun, tzn. o 35 % více. Český statistický úřad zveřejní odhad sklizně jablek, hrušek a švestek 15. října.