Poslední zemětřesení bylo o něco silnější, než se čekalo

Je to téměř týden, co se pod Karlovarským krajem znovu zatřásla země, a to po několikatýdenním klidu od posledního největšího otřesu, který region zažil na konci května. A vědci mají už jasno, že se jednalo o dozvuk právě květnového zemětřesného roje. To, že mezi posledními silnějšími záchvěvy půdy byla pauza, nic neznamená. Podobná situace nastala například v roce 2008. Tehdy také udeřil nejsilnější jev o síle 3,8 magnituda a teprve měsíc na to přišly ještě další dva otřesy s magnitudem 3. A byly tak jeho finální tečkou. Nově odborníci upravili i poslední sílu ze čtvrtka na pátek na hodnotu 3,3 magnituda.

Foto: Ilustrační

„Původně jsme indikovali, že poslední zemětřesení mělo sílu 3,2, po ručním přepočítání jsme však zjistili, že to bylo 3,3 magnituda,“ konstatoval seismolog Josef Horálek z Geofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky.

Ačkoliv se jedná spíše o slabší otřes, vyskytl se v menší hloubce a tím pádem byl cítit na větší vzdálenost.

„Čím je ohnisko záchvěvu blíže k zemskému povrchu, tím je cítit do vzdálenějších oblastí, a to i v případě, že má na první pohled menší magnitudo. Toto poslední zemětřesení bylo v hloubce 6,5 kilometru, severně od Nového Kostela. Běžně otřesy vznikají v hloubce kolem 8 až 9 kilometrů,“ konstatoval seismolog Horálek.

Čím je však posun deformační energie blíže k zemskému povrchu způsobena, zatím vědci netuší. Podle seismologa je však možné poslední seismický jev považovat za dozvuk roje z letošního roje.

„Mohu konstatovat, že tento poslední záchvěv půdy s magnitudem 3,3 patřil k dozvukům seismického roje, který v Karlovarském kraji pociťují lidé od letošního jara. A to i přesto, že po nejsilnějším otřesu, který měl magnitudo 3,8 na konci května, následovalo mnoho týdnů, kdy byl klid. Vypočítali jsme totiž, že otřes vznikl na stejné zlomové ploše jako téměř všechna předchozí zemětřesení. I přes to všechno, nemohu stoprocentně vyloučit, že se může ještě nějaký seismický jev kolem magnituda 3 objevit, ale taky už nemusí. Toto nedokážeme jednoznačně predikovat,“ poznamenal Josef Horálek.

Západní Čechy jsou nejvíce seismicky aktivní oblastí v České republice. Slabé otřesy se tu objevují téměř každý den, a to i bez povšimnutí zdejších obyvatel. Jejich magnitudo je většinou kolem jednoho, maximálně dvou stupňů. Čas od času se však v podzemí nahromadí více deformační energie, která se pak uvolňuje v takzvaných seismických rojích. Ty mohou trvat pouze několik dnů, ale i několik měsíců. Nejsilnější záchvěvy pocítili lidé v kraji naposledy v květnu 2014. Tehdy měl nejsilnější jev magnitudo 4,3. Co přesně zemětřesení způsobuje, je pro vědce stále záhadou. V minulosti seismologové provedli u Nového Kostela několik měření a výskyt aktivního magmatického krbu vyvrátili. Jisté je, že otřesy způsobuje natlakovaná voda a oxid uhličitý, které pod vysokým tlakem kolují v zemské kůře právě v Karlovarském kraji. Co je však hnacím motorem těchto plynů a vody, nad tím stále visí otazník.