Brána do nitra Země: Práce začnou i na Soosu

Jedinečný projekt s názvem Brána do nitra Země vstupuje do další fáze. Ve čtvrtek 30. srpna bude od 15 hodin slavnostně  zahájeny práce na modernizaci zázemí Národní přírodní rezervace SOOS. Vznikne zde nové moderní návštěvnické centrum, které bude zároveň poskytovat dostatek prostoru pro výzkumy, které v místě probíhají. Vyroste zde i takzvaná zelená třída, tedy krytý prostor pro přednášky a pobyt návštěvníků. Zahájení stavby se zúčastní zástupci Ministerstva životního prostředí a také Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

„Slavností zahájení projektu Brána do nitra země – SOOS se uskuteční ve čtvrtek 30. srpna u vstupu do přírodní rezervace. Svou účast  přislíbil ministr životního prostředí Mgr. Richard Brabec a několik dalších osobností. Zároveň při akci dojde k podpisu smlouvy s Agenturou ochrany přírody a krajiny (AOPK), kterou přijede podepsat osobně pan ředitel RNDr. František Pelc. Touto smlouvou s AOPK oficiálně navážeme spolupráci v oblasti ekologické výchovy a ochrany životního prostředí na území národní přírodní rezervace SOOS a národní přírodní památky Komorní hůrka,“ informoval starosta Františkových Lázní Jan Kuchař (PRO).

Co všechno se na SOOSu změní? U vchodu do rezervace vyroste zcela nová budova ve tvaru kruhu, která nahradí současnou pokladnu. „V přízemí nového objektu bude recepce pro odbavení až 40 lidí a zázemí pro správce rezervace. V patře pak budou pracovny pro badatele, kteří do naší rezervace často přijíždí,“ popsal chystané návštěvnické centrum Jan Kuchař. „Vedle této budovy vznikne zelená učebna, která bude sloužit pro ekologickou výchovu dětí, ale i jako zázemí pro návštěvníky. Ti si po prohlídce rezervace dosud neměli kde odpočinout.“ Návštěvníci se dočkají i budovy s novým sociálním zázemím a do budoucna chce město rozšířit parkoviště. Modernizace zázemí národní přírodní rezervace SOOS přijde na přibližně 17 milionů korun, přičemž dotace pokryje 90 % částky.

Stavba je součástí česko-německého projektu s názvem Brána do nitra Země. Hlavním partnerem je německá organizace Montan-Stiftung Nordost Bayern z Fichtelbergu, který se chlubí jedinečnou návštěvnickou štolou Gleißinger Fels, která je nejstarší a největší svého druhu v severním Bavorsku. Právě zde do podzimu 2019 vznikne podobné návštěvnické centrum a prostory pro výstavy a vzdělávání. Dalším partnerem projektu je Cheb, který vybuduje nad Skalkou tématickou stezku věnující se geologii Chebské pánve a badatelské činnosti J.W. Goetha. S ním souvisí i další část projektu, kterou zaštiťují Františkovy Lázně, a to je dosud veřejnosti nepřístupná štola v Komorní hůrce. Toto důlní dílo bylo jako první na světě zřízeno čistě pro vědecké účely. Štola byla vyhloubena hrabětem K.M. Sternbergem na přání J. W. Goetha, jehož osoba je s historií štoly na Komorní hůrce a známým sporem mezi plutonisty a neptunisty neodmyslitelně spjata.

Tyto lokality budou navíc propojeny nejen marketingově, ale především tematickou cestou, která území propojí i prostřednictvím nových médií. Cesta začíná ve Fichtelbergu a pokračuje přes Alexandersbad a Hohenberg do Františkových Lázní, SOOSu přes Komorní hůrku a Cheb zpět. Projekt, jehož celkové náklady činí cca 2.678.900€ (přibližně 70 milionů korun), obsahuje jak investiční část, tak i měkké aktivity, jako je podpora spolupráce, práce multioborové skupiny nebo třeba vzdělávací program pro žáky základních a středních škol.

Video: Přírodní rezervace Soos – autor: Milan Daněk