Kynžvart bude žít Hradozámeckou nocí. Připraven je pestrý program

Hradozámecká noc na zámku Kynžvart se blíží. Jedná se o jednu z nejprestižnějších celorepublikových akcí na hradech a zámcích. Letos se uskuteční v sobotu 25. srpna a jako tradičně se zúčastní téměř 100 nejvýznamnějších památek z celé České republiky. Ze souboru přihlášených objektů je vždy vybrán jeden, který je vlajkovou lodí a hlavní tváří všech památek. V roce 2018 je hlavním objektem zámek Kynžvart.

Zájemci mohou zažít kouzlo starých časů a radost z konce nekonečných napoleonských válek. Vrátí se do časů panování kancléře Metternicha. Na nádvoří bude připravena zábava, uvnitř zámku poučení.

Program:

Čestný dvůr kynžvartského zámku bude celý večer zářit nejen svíčkami, ale rozzáří ho i řada významných účinkujících v celovečerním programu

Pavlína Filipovská, hlavní host večera, zavzpomíná na rok 1964, kdy na Kynžvartu natáčela slavný film Kdyby tisíc klarinetů a zazpívá písně Divadla Semafor. Písně ze slavného muzikálu zazpívají i členové Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni. A zájemci budou moci zhlédnout tento film podle scénáře Jiřího Suchého v režii Jána Roháče a Vladimíra Svitáčka s písničkami Jiřího Šlitra a s vynikajícími českými hereckými hvězdami – Janou Brejchovou, Waldemarem Matuškou, Hanou Hegerovou, Karlem Gottem, Jiřím Suchým, Vlastimilem Brodským a také Evou Pilarovou a Pavlínou Filipovskou.

Své kuchařské mistrovství předvede šéfkuchař pětihvězdičkové pražské restaurace Alcron Jakub Černý. Jeho zvěřinové menu bude možno ochutnat (srnčí hřbet s borůvkami, kachní játra foie gras s vodním melounem a holub s červenou řepou).

Doplní ho someliér Jaroslav Procházka, který seznámí publikum se vším, co souvisí s podáváním pravého šampaňského a francouzského koňaku.

Zvěřinové speciality bude možné ochutnat v průběhu celého večera, a to z rukou šéfkuchaře Michala Váni z pražské restaurace U Modré kachničky, která je svými zvěřinovými hody vyhlášená už 25 let.

Nebude chybět ani pivo Metternich z plaského knížecího pivovaru.

Večer završí půlnoční historický ohňostroj.

Kynžvartský zámek bude celý den obležen pravým napoleonským ležením. Vojáci v dobových uniformách každou celou hodinu vystřelí z děla a předvedou vojenskou parádu. K vidění budou zbraně a uniformy armád 19. století.

Odpoledne bude probíhat v areálu zámku i v parku dětský program.

Odpolední a noční program na čestném nádvoří zámku je zdarma.

Speciální noční komentované prohlídky

Přijďte se podívat na evropsky unikátní nástolní ozdoby, které kníže Metternich a jeho syn Richard dostali darem od francouzského krále Ludvíka Filipa (1836), od měst Bruselu (1851) a Paříže (1870).

Podobnou nástolní ozdobu najdou zájemci jen ve vídeňském Hofburgu, ale neozdobenou. Letos vůbec poprvé právě na Kynžvartu bude k vidění, k čemu takový nástolník byl a jak vypadal ve své plné kráse ozdoben živými květinami, ovocem a cukrovinkami na stole ve společenském sále kynžvartského zámku, kde bude prostřen u příležitosti banketu pro čtyřiadvacet hostů státního kancléře knížete Metternicha. A to vše jen při svitu svící.

Stolování u knížecího stolu

Noční komentované prohlídky, které vás seznámí se stolováním na knížecím dvoře v 19. století a dají možnost ochutnat servírované nápoje a pokrmy, budou probíhat od 20.00 každou půlhodinu až do půlnoci. Maximální kapacita jedné prohlídky je 25 návštěvníků a celková kapacita je omezená!

Cena prohlídky za osobu je 350 Kč.

ON-LINE PRODEJ VSTUPENEK

Evropská premiéra

Evropské prvenství hodné kancléře knížete Metternicha

Historická instalace banketu s vystrojenými nástolníky zůstane součástí stálé expozice zámku Kynžvart. Hradozámecká noc 25. srpna 2018 je první příležitostí, kdy je možné vystrojené nástolníky zhlédnout.

Jedná se o evropsky ojedinělý projekt. V celé Evropě není takto vystaven plně vystrojený nástolník u příležitosti banketu na knížecím či královském nebo císařském dvoře.

Tímto počinem získává Kynžvart evropské prvenství hodné kancléře knížete Metternicha, který patřil mezi špičkové evropské aristokraty, diplomaty a státníky první poloviny 19. století.