V neděli se postaví běžci na start Valdštejnovy desítky. Závod odstartuje sám Valdštejn

Už jen pár dní zbývá do zahájení největšího běžeckého závodu na Chebsku Valdštejnovy desítky. Na start se postaví závodnici ze všech koutů republiky, ale přijedou také sportovci z deseti různých zemí světa. Událost, která vypukne v neděli 26. srpna ve 14 hodin, není určena jen pro dospělé, organizátoři pamatovali také na ty nejmenší, pro které je připravena speciální trať. Jednou z letošních novinek je také týmová štafeta na 2X5 kilometrů. Také letos závod odstartuje sám Valdštejn.

Valdštejnova desítka je otevřená pro všechny, kteří mají rádi pohyb. Na start se postaví také ti, kteří chtějí okusit atmosféru velkého závodu. Vedle zkušených běžců se zúčastní i úplní běžečtí nováčci, muži, ženy a děti nebo i ti, kteří mají rádi pohyb a není jim cizí týmová nálada. „Ambasadory je letos opět známá dvojka Míša a Soňa Hrabcovi z Running2.cz, kromě nich se na start postaví i známá slovenská herečka a moderátorka Lenka Vacvalová a chybět nebude ani známá fitness blogerka Andy,“ uvedl organizátor akce Michal Ouřada.

Prozatím jsou přihlášeny více než tři stovky pohybumilovných sportovců z kategorie dospělých. Ten, kdo se zatím nestihl zaregistrovat, bude mít šanci ještě před samotným závodem. Na dětský závod se zájemci zapisují před zahájením. Organizátoři předpokládají, že v den závodu bude na hlavní desetikilometrovou trať k dispozici přibližně 150 volných čísel. Na poloviční verzi závodu zbývá 90 startovních čísel a na štafetu se může na místě přihlásit ještě 40 týmů. Trasa běžce zavede jako již tradičně historickým centrem, ale také třeba areálem Krajinné výstavy.

Příprava tak velkého sportovního podniku začíná prakticky hned po skončení posledního závodu. „Intenzivněji se na akci připravujeme od března letošního roku,“ sdělil Michal Ouřada. „V hlavním týmu organizátorů, kteří se starají o kompletní přípravu závodu, je pět až sedm lidí. V den závodu by se o závod mělo starat až 90 dobrovolníků,“ upřesnil.

Každý závodník a je jedno na jaké pozici doběhne, si odnese pamětní medaili. Ti nejrychlejší se pak mohou těšit na nejrůznější ceny. „Na stupni vítězů bude neuvěřitelných 60 běžců a určitě máme pro každého připravenou nějakou cenu,“ informoval organizátor.

Náměstí zaplní v neděli několik stánku s doprovodným programem. Pro děti bude připraven dětský koutek i dětský závod a malování na obličej. Připraven bude i fotokoutek. Běžci si tak za symbolickou cenu budou moci odnést pěknou památku.