Na Vysoké požehnal bylinám farář Urban

Již po třetí se v kostele na Vysoké uskutečnilo žehnání bylin. Jedná se o starou tradici, kterou místní oživili. Přineseným bylinám požehnal otec Řehoř z mariánskolázeňské farnosti. Navíc byly připraveny ochutnávky několika druhů bylinných čajů. Přítomní se také mohli dozvědět více o výrobě olejů a mýdel z bylin, ale také třeba poznat kouzlo patchworku.

Více z akce v galerii zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4551883Na Vysoké požehnal bylinám farář Urban

„Římskokatolická farnost dostala před pěti lety dotaci na opravu kostela tak, aby se alespoň nezřítily obvodové zdi,“ uvedla spolupořadatelka akce Jaroslava Peteříková. „ Jednou z podmínek dotace EU bylo, že kostel bude místem setkávání, takže jsme vymysleli několik akcí a pan farář, který má zkušenosti a poznatky ze širokého okolí, přišel s nápadem žehnání bylin, což je starý církevní katolický svátek, dodnes fungující např. v Bavorsku – třeba ve středu bude žehnání v Mähringu či Bärnau,“ doplnila.

Tradice žehnání bylin je v současné době pozapomenutá tradice, která však postupně ožívá. Bývalo zvykem v den Nanebevzetí panny Marie, 15. srpna, žehnat bylinám i květinám. Rostliny se vázaly do svazků po sedmi, což mělo symbolizovat sedm bolestí Panny Marie.

Podle Katolického týdeníku je Panna Maria v církvi považována za nejkrásnější květ stvoření, jehož plodem je Kristus. Byliny jsou pak symbolem její pomoci, protože léčí tělo i duši.

Kytice bylinek se následně pověsí v domě a ten má pak ochránit před nepřízní počasí, před bouřkou a podobně. Dříve je lidé  používali i při ochraně svého dobytka, aby se mu něco nestalo. A mnohdy se v dřívějších dobách přidával svazek bylin i k mrtvým do rakve.

Více z akce v galerii zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4551883Na Vysoké požehnal bylinám farář Urban