Jak se oblékali Ašáci do poloviny 20. století? Výstava je k vidění v ašském muzeu

Jak se oblékali Ašáci do poloviny 20. století. Pod tímto názvem láká ašské muzeum na zámečku v Mikulášské ulici návštěvníky ke zhlédnutí výstavy oděvů. Expozice je průřezem v odívání obyvatel Aše od druhé poloviny 19. až po konec první poloviny století 20. Popisuje tedy cca sto historie oblékání.Aš muzeum oblékání

Nynější výstava představuje oděvy od spodního prádla až po krásné svrchní ošacení. K vidění jsou například šaty šité do podoby ašského kroje, spodničky, noční košilky, a také ručně vyráběné dětské věcičky od kojeneckého až ke třetímu roku věku.

To, jak se Ašáci tehdy dokázali „vyfiknout“,  je patrné v další části výstavy, kde jsou k vidění svrchní oděvy. Vystaveny jsou kousky pocházející z depozita muzea, některé z nich v nedávné době prošly odborným zrestaurováním.

Asi nejzajímavějšími modely jsou dvoudílné šaty z konce 19. století a dámská mantila černé barvy z poloviny 19. století. Jak uvedla Monika Hlaváčková, kurátorka výstavy, některé výrobky by se s úspěchem daly nosit i v dnešní době. „Módní trendy se stále vrací, příkladem mohou být zde vystavené dámské vycházkové šaty, doplněné černým pláštěm, kloboukem a kabelkou. Jedná se o ukázkovou krejčovskou práci z období kolem roku 1940,“ uvedla.

Návštěvníkům je na výstavě k dispozici také série starých fotografií, dokumentujících dřívější styl oblékání, promítaná na monitoru v krátké smyčce.

Autorka touto cestou děkuje všem, kteří na výstavu zapůjčili další předměty, jako např. drobný dobový nábytek. Výstava na zámečku potrvá do 7. října.

Aš byla známým centrem textilní výroby, a to nejen v uvedeném období, ale vlastně až do konce století 20. Proto muzeum připravuje navazující expozici, která nám ukáže, co nosili lidé v Aši také po roce 1945 a co všechno pocházelo z místních podniků.

Milan Vrbata, tiskový mluvčí Městského úřadu v Aši