Olejomalby a litografie Markéty Podhůrské jsou k vidění v muzeu

Návštěvníky františkolázeňského muzea nechává nahlédnout do svých snů výtvarnice Markéta Podhůrská. Zájemci mohou na výstavě s názvem Vítejte v mých snech zhlédnout olejomalby a litografie, a to do 16. září.

Více fotografií z midisáže zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4544335Olejomalby a litografie Markéty Podhůrské jsou k vidění v muzeu

Městské muzeum Františkovy Lázně – Dlouhá 4

Markéta Podhůrská

Narodila jsem se v roce 1969 a celé dětství jsem strávila v Praze na Starém Městě.

Vystudovala jsem Střední uměleckoprůmyslovou školu na Žižkově, obor scénografie. Tento obor jsem však využila pouze jednou, ve spolupráci s Jakubem Špalkem na divadelni hře Daniely Fišerové Hodina mezi psem a vlkem, jako kostýmní výtvarník.

Po neúspěšných zkouškách na DAMU obor scénografie, jsem nastoupila do ČT jako asistent scény a po večerech jsem chodila uklízet. Byla to veselá a poučná doba.

Těsně před sametovou revoluci jsem začala prodávat své obrazy na Karlově mostě, kde jsem působila cca 10 let. Záhy poté jsme s bývalým manželem otevřeli Modrou galerii a krátce po narození dcery Marie druhou galerii U zrzavýho kocoura. Jako třetí byla galerie U Anděla Na bělidle. Byla to dost náročná práce, měli jsme přes 300 autorů, kteří k nám dodávali svá díla a na chodu se podílela polovina rodiny. A prodej už v té době (galerie jsme měli 12 let), kdy nastoupila éra ruských galerií a reprodukcí za málo peněz, nestačil na provoz. Navíc se mi narodil syn Antonín a já jsem potřebovala vysadit.

Byla jsem spokojená, žila jsem se svým přítelem a dětmi opět na Starém městě v Praze, starala se o rodinu, zvířata, moc ráda vařím, takže vaření…… ale stále jsem cítila ten hlodavý pocit, že mi něco chybí.

Odmlčela jsem se s malováním téměř na 8 let a ke konci už jsem měla pocit, že všechny ty nashromážděné emoce vybuchnou. Pocity jsem dokázala vyjadřovat nejlépe barvami a čistá bílá plocha je pro mne ten nejlepší terapeut. Kolikrát se tam objeví i něco, o čem jste neměli tušení, že ve Vás dříme a potřebuje ven.

Společným jmenovatelem všech mých obrazů a obrázků je asi láska, domov, svoboda a pokora.

Více fotografií z midisáže zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4544335Olejomalby a litografie Markéty Podhůrské jsou k vidění v muzeu