Švédové dobývali hrad Seeberg

Dobývání hradu, historický trh, ukázky tradičních řemesel a například ochutnávky dobových jídel, to vše a mnohem více mohli zhlédnout návštěvníci Seebergu. Historický jarmark, který se zde konal o uplynulém víkendu, přilákal 1600 návštěvníků.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4503259Švédové dobývali hrad Seeberg

„V letošním roce je tomu přesně 370 let od doby, kdy byl hrad Seeberg vypleněn a vypálen švédskými jednotkami polního maršála Hanse Christiana von Königsmarcka,“ uvedla pracovnice pro práci s veřejností a médii Petra Polívková. V sobotu 21. července tuto událost připomenul tradiční Historický jarmark na Seebergu, v rámci něhož se hrad a jeho návštěvníci na celý jeden den přenesli do 17. století, a to na samý sklonek třicetileté války,“ doplnila.

Do akce byl zapojen každý návštěvník, který na Seeberg přijel. O scény se postaral Dragonerregiment, společnost vojenské historie. Přítomní mohli sledovat například dobývání hradu, které bylo možno pozorovat z několika míst. Zájemci mohli vidět obrannou taktiku, ale mohli také nahlédnout do strategie obléhání i dobývání. O tom, jak to tehdy měli vojáci těžké, se přesvědčili návštěvníci v několika naučných blocích. Nahlédnout mohli také do pravého vojenského ležení, kde mohli v polní kuchyni ochutnat dobová jídla. Nabízena byla například ovocná kaše s plackami nebo kuřecí maso na víně s červenou řepou. Ti odvážnější si mohli vyzkoušet střelbu z muškety nebo luku.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4503259Švédové dobývali hrad Seeberg

Atmorféru doplnil potulný bard Jiří Wehle, hrající na etnické a středověké hudební nástroje. I plzeňská skupina Elthin, hrající historickou hudbu, navodila tu správnou náladu.

Nejen pro děti byly připraveny výtvarné dílny, kde si mohly vyzkoušet například výrobu mýdel, vytočení keramických nádob na hrnčířském kruhu nebo si vyrábět papírové panenky a šít kouzelné škapulíře, které si mohly naplnit bylinkami nebo mincemi pro štěstí. Pod ruce nechali nahlédnout kupříkladu sklář, rytec, šperkaři nebo sedlář. I o hladové návštěvníky bylo postaráno, kromě dobových pokrmů ochutnali místní speciality.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4503259Švédové dobývali hrad Seeberg