Na loketské zrekonstruované nádraží se vrací život. Mohlo by být centrem společenského dění

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) slavnostně předala zástupcům města Lokte opravenou staniční budovu. Zejména v letních měsících sem míří vlakem velký počet turistů, kteří mají nyní k dispozici novotou zářící nádraží. Kompletní opravou historické budovy SŽDC přispěla ke zvýšení kultury cestování v Karlovarském kraji.Nádraží Loket

Foto: SŽDC

 Rekonstrukce, která začala v říjnu loňského roku, si vyžádala náklady přes 5,3 milionu korun. Budova dostala nejen novou fasádu, ale opravena byla i střecha, dělníci rovněž vyměnili všechna okna a dveře. Díky tomu je připravena na další desítky let služby cestujícím. V historickém objektu jsou umístěny dva byty, v přízemních prostorách našel své zázemí turistický klub Junák. SŽDC zároveň jedná se zástupci města o dalším využití budovy. Na právě dokončené práce naváže připravovaná rekonstrukce prostoru před nádražím. Tu připravuje loketská radnice, která vybuduje přestupní a parkovací zázemí pro občany a návštěvníky města.

„Jsem rád, že se nám do opravených nádražních budov daří postupně vracet život. V některých krajích jsou již na nádražích umístěné služebny policie, jinde jednáme o pronájmu kanceláří například s finanční správou. Zde v Lokti si založili svou klubovnu místní junáci. Výpravním budovám se tak pomalu navrací jejich původní význam, kdy nebyly pouhou čekárnou na vlak, ale i významným centrem společenského dění,“ říká náměstek generálního ředitele SŽDC pro správu majetku Tomáš Drmola.

Průměrná denní přepravní frekvence v Lokti je 280 cestujících. Zejména v letních měsících je dopravním bodem na trase vodáků a cykloturistů využívajících krajské páteřní cyklostezky a také ostatních návštěvníků Lokte. Cílem návštěvy je pak nejen památkově chráněná centrální část města, ale také jedinečný amfiteátr, který je místem konání kulturních akcí, vlakové nádraží je tedy důležitou dopravní spojnicí.

Minulý týden dokončila SŽDC v Karlovarském kraji opravu výpravní budovy v Kynšperku nad Ohří za téměř osm milionů korun. Nejvýznamnější akcí v regionu stále zůstává oprava výpravní budovy železniční stanice Sokolov, která by měla skončit v září letošního roku.