Utrhnout chráněnou rostlinu? Riskujete vysoké pokuty

Až na sto tisíc korun se může vyšplhat pokuta pro nenechavce, kteří si u Komorní hůrky nedaleko Chebu utrhnou vzácnou rostlinu a odnesou si ji domů. Narušují tak přirozený ekosystém u vyhaslé sopky. Každý rok si do velké jámy chodí zejména zahrádkářky pro různé byliny a rostliny, které jsou však zákonem chráněné. Chráněné rostliny

„Jsem toho svědkem téměř denně. Lidé si jdou jako naoko prohlédnout Komorní hůrku a přitom vstupují do takzvané velké jámy, kde ničí rostliny a byliny, které tam rostou. Už tím, že tam šlapou, mohou narušit ekosystém, který se tu vyvíjí desítky let,“ upozornil Ondřej Krnáč z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Nejvíce se pro rostliny vydávají ženy, které si tu bez ostychu trhají květinu, která je zákonem chráněná a jmenuje se vstavač kukačka. Tu si pak nejčastěji dávají na svou zahrádku.

„Když jim slušně řeknu, že se to nesmí trhat, že je to chráněná rostlina, pošlou mě do háje, a ještě mi drze řeknou, že to chtějí jen na zahradu,“ vylíčil Ondřej Krnáč.

Pokuty však zatím za podobnou činnost nepadly. Lidé se vždy bleskurychle s rostlinou vypaří. Právě velká jáma u Komorní hůrky má zvláštní mikroklima i půdní podklad, který vyhovuje zvláštním druhům rostlin. Vznikla před desítkami let po těžbě sopečné strusky, kterou tehdy lidé používali k opravě a výstavbě sítě cest v okolí Františkových Lázní.

„Mnohdy během roku ve velké jámě zmizí několik desítek exemplářů rostlin. My to tu s botanikem Jiřím Brabcem z Muzea Cheb udržujeme v čistotě, aby se rostlinám dařilo a příliš velká jáma nezarůstala cizím plevelem, a naše práce je pak k ničemu. Nemáme problém s tím, když se lidé vydají po obvodu velké jámy a prohlédnou si ji, ale nemusejí přece všechno ničit, co tu vznikalo tolik let, je to nehoráznost, co si někteří lidé dovolí. Během roku samozřejmě jámu hlídám a odehnal jsem odsud už několik stovek lidí, kteří si sem přišli pro květiny na zahradu, ale čtyřiadvacet hodin tu stát také nemůžu,“ konstatoval Ondřej Krnáč.

Kromě rostlin si lidé z Komorní hůrky odnášejí i vyvržené sopečné pumy, což je také zakázané a hrozí za to obrovská pokuta. 

Popisek: Ve velké jámě u Komorní hůrky lidé trhají chráněné rostliny. Hrozí za to obrovské pokuty. 

VID