Režisér Terry Gilliam přiveze do Varů film Muž, který zabil Dona Quijota

Režisér Terry Giliam osobně představí na karlovarském festivalu svůj nový film Muž, který zabil Dona Quijota, který měl premiéru na letošním MFF v Cannes.

Snímek Muž, který zabil Dona Quijota (The Man Who Killed Don Quixote), vznikal řadu let a provázela ho řada peripetií. Původní natáčení filmu, v němž měli hlavní role vytvořit Johnny Depp a Jean Rochefort, bylo před osmnácti lety přerušeno po šesti dnech.

Sérii katastrof, které zastavily projekt, do nějž Terry Gilliam investoval 10 let příprav, následně zmapoval dokument Keitha Fultona a Louise Pepeho Ztracen v La Mancha (Lost in La Mancha, 2002), který byl uveden na 37. ročníku MFF Karlovy Vary.  Legendární režisér se však svého snu nevzdal a po osmnácti letech film představuje publiku.

Cynický reklamní režisér Toby, narazí na téměř zapomenutou kopii svého studentského filmu a vydává se na místo, kde adaptaci slavného Cervantesova románu natočil. Zjišťuje, že jeho tehdejší počin navždy změnil naděje a sny malé vesničky. Potkává pomateného výrobce obuvi, který se domnívá, že je Don Quijote a Toby jeho Sancho Panza. Toby se ocitá uvězněný v bizarních fantaziích starého pána. Rozlišit realitu od fikce je pro něj stále těžší. V průběhu komických až surrealistických dobrodružství je Toby nucen čelit tragickým důsledkům svého filmu.

Hlavních rolí se ujali Adam Driver, Jonathan Pryce, Olga Kurylenko, Stellan Skarsgård a Joana Ribeiro

Terry Gilliam, který patří k nejvýraznějším současným světovým režisérům, se proslavil jako člen legendární skupiny Monty Pythonův létající cirkus a spolu s Terrym Jonesem se podílel na režii celovečerních filmových projektů Pythonů. K jeho nejvýraznějším samostatným režijním titulům patří filmy Král rybář (The Fischer King, 1991) za nějž získal nominaci na Zlatý Glóbus za režii, drama 12 opic (Twelve Monkeys,1995), Strach a hnus v Las Vegas (Fear and Loathing in Las Vegas, 1998) nebo Kletba bratří Grimmů (The Brothers Grimm, 2005).

V roce 2006 byl Terry Gilliam hostem MFF KV, kde osobně představil film Krajina přílivu (Tideland, 2005).