V kraji se citelně ochladí

Velké ochlazení očekávají meteorologové nejen v Karlovarském kraji. Do Česka se totiž přižene frontální systém, který srazí teploty minimálně o deset stupňů. K tomu se na několika místech objeví dešťové přeháňky. Chladnější ráz počasí vydrží až do příští středy.obloha 1 WEB

„Počasí v kraji ovlivní studená fronta, která bude zatím nejvýraznější od dubna letošního roku,“ konstatoval pozorovatel počasí Rudolf Kovařík ze Šindelové. „Jedná se o poruchu v tlakovém systému, která na téměř týden ovlivní počasí v našem kraji. Nejen, že se citelně ochladí, ale ještě navíc musíme počítat s deštěm,“řekl Rudolf Kovařík.

Teploty během pátku spadnou až na 14 až 18 °C. To vše doplní čerstvý vítr, který v nárazech bude foukat rychlostí až 25 km/h.

„Tato studená fronta dokonce způsobí, že z neděle na pondělí musejí lidé počítat i s přízemními mrazíky. Teploty totiž v noci klesnou na pouhé 3°C,“ sdělil Rudolf Kovařík.

Úrodu by to však výrazně ovlivnit nemělo. Maximálně se zbrzdí růst rostlin, které v letošním roce rostly a kvetly velmi rychle kvůli delší zimě.

„Změnu počasí ucítí i citlivější jedinci a zejména kardiaci nebo astmatici. Mohou se cítit zesláblí a malátní,“ dodal Rudolf Kovařík.

Studené počasí vydrží do středy, kdy se teploty začnou postupně opět zvedat.

VID