Petr H. Batěk: Básnická sbírka Výkřik motýla je moje veršovaná zpověď

Na cestu ke čtenářům se právě vydává nová sbírka básní Petra H. Baťka s názvem Výkřik motýla. Jedná o básníkovu osobní zpověď sebepoznání. V básních se také odrážejí každodenní mezilidské vztahy, mezi kterými nechybí ani láska. Osobně poznat autora, zaposlouchat se do veršů a být svědky křtu nové knihy, budou mít možnost také poeziemilovní návštěvníci z Chebska.

Foto: Andrea Dobešová

Ve středu 27. června se uskuteční v chebské Papírně křest právě Výkřiku motýla. Kdo bude publikaci křtít, o čem básně jsou a třeba také o tom, jak složité je vydat v dnešní době sbírku básní, si Živé Chebsko s Petrem H. Baťkem povídalo.

Vyšla vám nová sbírka básní. Na co se mohou čtenáři těšit?

Ano, právě vychází má druhá básnická sbírka, která se jmenuje Výkřik motýla. Jsou v ní básničky, nebo lépe řečeno mé veršované osobní zpovědi, které jsem nashromáždil v posledních dvou letech. Čtenáři se tedy mohou těšit na další část mé expedice za poznáním, kdo je to vlastně Petr H. Batěk. Možná vám to bude připadat zvláštní, ale skutečně se snažím sám sebe dokonale poznat. A veršování je k tomuto účelu víc než dokonalá disciplína.

Kde proběhne křest knihy a kdo bude kmotry?

Ten první oficiální křest proběhne v Praze 21. června v Botanické zahradě a role kmotrů přijali Kristýna a Ladislav Frejovi. Tedy otec s dcerou, oba jsou skvělí herci a oba mám moc rád. Ne náhodou mi také na křtech vystoupí s kytarou moje dcera Kristýnka, takže se to s Frejovými i takto tématicky propojí. Druhý „Chebský křest Výkřiku motýla“ bude pro veřejnost a uskuteční se 27. června od 18 hodin v chebské Papírně. Tam budou kmotry další skvělí herci, Jarmila Šimčíková a Pavel Marek. Při této příležitosti také vystoupíme po dlouhé době s kapelou Pokoj č. 26.  Prostě, děláme si radost.

Foto: Archiv P. Baťka

Petr batěk motýl 2

Kde se dá kniha koupit?

Chebané si knihu mohou koupit buďto v Papírně nebo v pokladně Západočeského divadla. Samozřejmě, že ji najdou i v regálech běžných knihkupectví, ale tam bývá většinou poezie na okraji obchodního zájmu, takže musíte hodně hledat.

Jak složité je v dnešní době vydat knihu?

Je to na jednu stranu velice jednoduché a na druhou stále složitější.  Technické možnosti se množí, ale ubývá čtenářů a tedy těch, kteří jsou ochotni za knihu zaplatit. Ale tato fakta jsou pro mě podružná. Pro mě je důležitý proces, ve kterém básničky vznikají. To, že jsem poznal skvělého nakladatele Davida Laňku, který mé knihy s NoLimits vydává, to je do určité míry jen krásný bonus. Taková třešnička na dortu.

Kde berete při všech svých aktivitách čas na poezii?

Na poezii čas nehledám. Je to, jako když spím, piju nebo se koupu.  Poezie je hygiena mé duše, tedy potřeba.V chebské Papírně se vystavovalo, zpívalo a zněly verše

Co vás při psaní ovlivnilo?

Mezilidské vztahy, samozřejmě, že zejména ty milostné. A také celý svět kolem mě. Zatím to funguje tak, že okolí ve mně vytváří nějaké pocity, které se pokouším popsat slovy. Postupem času jsem zjistil, že se některých pocitů mohu tímto způsobem také zbavit. Vypsat se z nich.  Zkuste to, je to úžasné!

Na jaké akce byste ještě čtenáře rád pozval?

Vzhledem k tomu, že jsme na půdě západních Čech, tak kromě představení v chebském divadle třeba na letošní ročník Festivalu kresleného humoru ve Františkových Lázních, který budu opět moderovat.  Ovšem nejbližším místem, kde se můžeme setkat, je 27.6. Papírna, ve které zaslechnete Výkřik motýla.Petr batěk motýl