Díky žákům ze západních Čech ožijí vzpomínky pamětníků na 20. století

Ve středu 13. června vyvrcholí projekt Příběhy našich sousedů, který dětem přibližuje vzpomínky pamětníků z Karlovarska. Závěrečná prezentace se koná od 15 hodin v aule Prvního českého gymnázia v Karlových Varech.

Foto: Archiv pořadatelů soutěžePříběhy našich sousedů

Žáci šest měsíců s podporou svých učitelů a profesionálních dokumentaristů natáčeli vyprávění místních pamětníků, navštěvovali archivy a dohledávali informace k příběhům. Ze shromážděných materiálů vytvořili krátká dokumentární díla, která představí před odbornou porotou právě na středečním vystoupení.. Porota pak vybere tři vítězné projekty.

O své vzpomínky na boje druhé světové války se podělil bývalý partyzán Jan Rišián a veterán východní fronty Pavel Hančák. Život ve válečném Německu popisovaly dětem totálně nasazené Marie Hučíková a Marie Saettlerová. Ta se jako dítě ukrývala před bombardováním a dva roky žila u náhradní rodiny. Nálety na konci války v západních Čechách připravily o domov rodinu Vítězslava Kellera. Totalita zasáhla i do života Evy Zubkové, jejíž otec byl vězněn za protinacistický odboj a později zemřel v Osvětimi. Gestapem byl  zadržen  i dědeček  Evy  a její starší bratr,“ představuje pamětníky Dagmar Erbenová z organizace Post Bellum. „Žáci se setkali i s Oldřichem Ježkem, Ivanem Kosenkem a Květuší Havlíčkovou, kteří jim mimo jiné vyprávěli o sovětské  okupaci v roce 1968 a následných prověrkách,“  doplňuje koordinátorka.

Do projektu se zapojilo devět týmů ze ZŠ Jana Ámose Komenského, ZŠ Karlovy Vary, Truhlářská 19, ZŠ jazyků Karlovy Vary, Gymnázia Cheb a Sokolov, Střední pedagogické školy, gymnázia a VOŠ Karlovy Vary a Prvního české gymnázium.

Projekt Příběhy našich sousedů se v Karlových Varech a okolí koná už potřetí pod taktovkou Post Bellum. „Věříme, že předávání zkušeností mezi generacemi je nejpřirozenější způsob vzdělávání. Žádná učebnice nedokáže tak jedinečným způsobem inspirovat jako vyprávěný příběh,“ říká metodička projektu Magdalena Benešová. Setkání nejstarších a nejmladších obyvatel z regionu podporuje Karlovarský kraj, Magistrát města Karlovy Vary,  a společnosti  – Imperiál Group, Jan Becher – Karlovarská Becherovka,   Sedlecký kaolin a Analogia.

Od roku 2012 se do projektu v celé České republice zapojilo téměř tři tisíce žáků a studentů z tří set padesáti českých škol, kteří zdokumentovali celkem 570 pamětnických příběhů. Cílem nebylo zapojit jen elitní školy a nejnadanější žáky, ale naopak zpřístupnit touto formou moderní dějiny co nejširšímu okruhu především čtrnáctiletých a patnáctiletých žáků a studentů. Jejich výsledné dokumenty je možné zhlédnout na webu www.pribehynasichsousedu.cz.