Hasiči v posledních dnech otevírali auta, ve kterých bylo uvězněné dítě nebo pes

Slunečné počasí a venkovní teploty atakující letní třicítku mohou udělat z uzavřeného auta past s velmi vážnými následky. Každou minutu stoupá ve vozidle vnitřní teplota až na neúnosnou mez. Záchranáři tak velmi důrazně varují před ponecháním zvířat či dokonce dětí uvnitř uzavřených aut. Za poslední týden zasahovali hasiči v Karlovarském kraji u tří případů, kdy bylo nutné otevřít uzavřené auto a vysvobodit psa či dítě. Ve všech uváděných případech se nejednalo o lehkomyslnost, ale o problém zabouchnutí auta i s klíčky uvnitř a pomoc hasičů si na místo přivolali bez zbytečného zdržení sami rodiče uvězněných dětí.

Foto: HZS Karlovarského krajehasiči otevírání auta

V Chebu na parkovišti u jedné z tržnic ve čtvrtek 31. května nešťastnou náhodou zabouchla řidička auto i s klíčky od vozu uvnitř, v autosedačce zůstalo v autě i malé dítě. Venkovní teplota byla téměř třicet stupňů celsia, řidička okamžitě přivolala pomoc. Hasiči ze stanice Cheb byli na místě za několik málo minut od zavolání, zjistili, že dítě je zatím v pořádku a rozhodli se zkusit otevřít auto bez použití násilí. To se jim nakonec podařilo a dítě si tak mohla opět převzít jeho matka. „Celou dobu se nás ptala, zda postupovala správně, jestli to není zbytečné volat hasiče, jestli to není nějaké zneužití. Ujistili jsme ji, že zavolat pomoc je to nejsprávnější řešení,“ uvedl velitel zásahu.

Stejný případ se stal v úterý 5. června v Karlových Varech. Na parkovišti u obchodního domu zůstalo v zabouchnutém autě na slunci asi osmiměsíční miminko. Řidička neváhala v parném počasí ani chvilku a rovněž zavolala na tísňovou linku. Karlovarští hasiči tentokrát museli zvolit násilný vstup do auta, kdy rozbili jedno boční okno tak, aby se mohli dostat do vozidla, vysvobodit malé dítě a také jej předat matce. I zde celý zásah trval jen několik desítek minut a nebylo tak nutné volat na místo záchrannou službu. Poslední případ se stal také ve čtvrtek 31. května. V Habartově zůstal v autě uvězněný pes. Majitel rovněž zavolal na pomoc hasiče, při čekání na pomoc ale každému připadá čas jako nekonečný, majitel nakonec nevydržel čekání až na příjezd sokolovské jednotky, sám rozbil jedno boční okno, aby se mohl dostat dovnitř a psa vysvobodit.

                                                                                                                                                                Následky ponechání dítěte či zvířete v rozpáleném autě v současném teplém počasí mohou být doslova fatální. Pokud se komukoliv stane, že zabouchne auto a uvnitř zůstane dítě či zvíře, a nemůže sám během několika málo minut sehnat náhradní klíče od auta, radí záchranáři neotálet a ihned zavolat na místo pomoc a to na kterékoliv tísňové lince. Čas zde hraje klíčovou roli a každá minuta navíc může významně ohrozit dítě či zvíře uvnitř auta. To stejné platí i pro případ, že kdokoliv zpozoruje uzamčené dítě či zvíře uvnitř auta, ponechané bez dozoru. Ani zde by nikdo neměl váhat a okamžitě vše oznámit na jakoukoliv tísňovou linku.