Motto letošního Poutního maratonu zní: „Ať už ležím nebo běžím – doma je doma“

Běžci by si měli začít připravovat ty správné boty, protože se blíží další ročník benefiční akce Poutní maraton. Ten se uskuteční v sobotu 23. června. Letos je pro účastníky připravena také novinka a tou je možnost nechat se zapsat do Českého národního registru dárců dřeně. Start benefiční akce je v sobotu v 9 hodin od kostela sv. Mikuláše v Chebu.

Předposlední červnovou sobotu pořádá Farní charita Cheb, Běžecká škola Miloše Škorpila a Římskokatolická farnost Cheb, již devátý ročník benefiční Poutní maraton. Zahájení bude 23. června v 9 hodin u kostela sv. Mikuláše v Chebu. Pak trasa pokračuje se na Loretu, do Waldsassenu a zpátky do Čech se vrací kolem Bismarckovy rozhledny zpět do Chebu.

Poutní ultramaraton, který je již pošesté součástí této benefiční akce, bude dlouhý celkem 250 kilometrů, odstartuje již v pondělí 18. června a povede tentokrát z Prahy přes Brdy a pak bude pokračovat v sobotu kolem Chebu.

Trasy Poutního maratonu jsou vhodné jak pro děti nebo seniory, tak i pro sportovce, kteří si chtějí zaběhnout klasický maraton 42,2 kilometrů. Vedou poutními místy Chebska a Waldsassenska, z velké části v přírodě, a zdolat je můžete pěšky, na kole, během nebo je možné využít na celou nebo i na jen část cesty poutní autobus.

Tato akce je ojedinělá svým velice pohodovým průběhem s občerstvovacími zastávkami na trase každých 5 kilometrů pro všechny účastníky, kteří si jej chtějí výletně užít, a zároveň skvělou péčí pro sportovce po doběhu v zázemí, kteří chtějí absolvovat jako závod.

Jednou z letošních novinek bude, že poutní autobus nebude objíždět celou trasu (protože zájemců o jeho služby stále ubývalo), ale mikrobus odveze běžce po absolvování 10 kilometrů z Lorety a po půlmaratonu z Waldsassenu. Odjezd mikrobusu v 9:30 z Chebu na Loretu, odtud odjezd v 11:00 a návrat do Chebu a pak odvoz v 12:30 z Waldsassenu do Chebu.

„Ve spolupráci se SZŠ Cheb a skauty umožníme zájemcům, kteří se chtějí nechat zaregistrovat do Českého národního registru dárců dřeně, se během celého dne přihlašovat,“ uvedla ředitelka Farní charity Eva Kolafová. „Rádi bychom tak pomohli získat nové dobrovolníky, kteří jsou ochotni darovat v případě potřeby nepatrnou část svých krvetvorných buněk k záchranné transplantaci kostní dřeně. A to anonymně a bezplatně komukoliv, kdo by tuto pomoc potřeboval, bez ohledu na jeho věk, pohlaví, národnost anebo vyznání,“ upřesnila.

Startovné a dárcovství: Startovné 50 Kč bude použito na částečné pokrytí organizačních nákladů. Všechny další dobrovolné příspěvky účastníků, příznivců, sponzorů, z aukce maratonského obrazu a ze související sbírky budou prostřednictvím Farní charity Cheb věnovány na podporu služby mobilního Hospice Sv. Jiří v Chebu, který Farní charita Cheb spoluzaložila.