Kateřina Wernerová: Na koncert v Novém Drahově jsme připravili překvapení

Hrnčířský swing není třeba milovníkům jazzu představovat.  Letos se uskuteční jubilejní již 25. ročník. Pravidelní návštěvníci ví, že na každém ze tří koncertů zazpívá písničku pro svého dědečka, zakladatele festivalu Egona Wernera, jeho vnučka Kateřina Wernerová. Letos se mohou zájemci těšit dokonce na koncert skupiny MRKLM, kde Kateřina zpívá. O tom, co nebo kdo ji přivedl k hudbě, a nebo také o tom, co si připravila na koncert, který se uskuteční v sobotu 28. července od 19.30 hodin v Novém Drahově, si Živé Chebsko se zpěvačkou povídalo.

Foto: Archiv K. WernerovéKateřina Wernerová 1

Jak dlouho se věnujete hudbě? 

Hudbě se věnuji snad od 4 let. Tenkrát jsem chtěla dělat vše, čemu se věnoval můj starší bratr, takže jsem začala klavírem, na který jsem chodila přibližně osm let, poté jsem přešla na kytaru, na kterou jsem chodila do 15 let. Zpěvu jsem se začala věnovat více až s mou první kapelou, hráli jsme takový grunge rock. Po roce jsem v kapele skončila, ale na zpěv jsem nezanevřela a začala jsem chodit na hodiny zpěvu, které byly mým velkým pomocníkem při přípravě na Hrnčířský swing.

Kdo nebo co vás nejvíce ovlivnilo?

Abych řekla pravdu, můj tatínek ( pozn. Roman Werner, pokračovatel Hrnčířského swingu) je veliký fanoušek Karla Gotta, ten u nás doma hrál nejčastěji. Já si vždy s panem Gottem zpívala a moc mě to bavilo. Myslím si, že jeho hudba mě velice ovlivnila. Od té doby, co se pravidelně zúčastňuji Hrnčířského swingu, mně právě swing, jazz a další podobná hudba zaujala. Postupně jsem se s ní seznamovala, ohromili mě například Ella Fitzgerald, Frank Sinatra nebo Louis Armstrong.

Foto z akce – Hrnčířský swing Nový DrahovSwing a dixieland bude znít Novým Drahovem

Kolikátý to je váš koncert?

Co se týče Hrnčířského swingu, zpívám na všech třech koncertech od roku 2013, mezitím jsem se mohla setkat s velikány českého i zahraničního swingu, jazzu, dixielandu a zazpívat si s nimi. Je to pro mne ohromná čest.

Představíte nám vaši kapelu?  

Naše kapela se jmenuje MRKLM (Mirákulum), hrajeme indie pop. Kluci z kapely jsou z Klatov, kde převážně hrajeme. V listopadu 2017 jsme vydali EP Svítání, které jsme v Klatovech pokřtili. Skládá se ze sedmi písní. V budoucnu plánujeme samozřejmě víc koncertovat.  28. července nás čeká koncert v Novém Drahově a 8.srpna budeme mít výroční koncert u čajovny v Klatovech, kde jsme vlastně hráli poprvé.

Na co se mohou návštěvníci těšit při vašem koncertu v Novém Drahově?

Na koncert v Novém Drahově se pilně připravujeme už teď. Těšit se mohou na úplně jinou hudbu, než na kterou jsou ze swingů zvyklí. Máme též připraveno překvapení, ale to se dozvíte až 28. července.

 

Členy kapely MRKLM (Mirákulum), jsou: 

Kateřina Wernerová – zpěv

Jan Aschenbrenner – rhodes / klavír

Radek Hora – bass

Václav Hugo Pitule – bicí