Pylové peklo nekončí. Teď začaly kvést trávy

Pyl, kvůli kterému téměř každý člověk kýchal a měl zarudlé oči, se neztratil. I když žluté povlaky postupně na mnoha místech nejen Karlovarského kraje mizí, přišla nová hrozba. Pyl z travin. Léky na alergii tak ještě budou pár týdnů potřeba.Tráva pyl alergie WEB

„Postupně odkvétají jehličnany a ovocné stromy a obyvatelé kraje mohou mít pocit, že pylová alergie je tak pro letošek zažehnána. Není tomu tak. Během několika začaly naplno kvést trávy a to je teprve ta pravá bomba pro lidský organismus,“ varoval pozorovatel počasí Rudolf Kovařík ze Šindelové.

„Protože jsou pylová zrna trav mnohem menší, než je tomu u jehličnanů, mohou se snadněji dostat hlouběji do dýchacích cest a způsobit tak alergikům mnoho krušných chvil. Tyto pyly jsou tak mnohem záludnější,“ vysvětlil pozorovatel počasí.

A jaké trávy nyní začnou nejvíce dráždit nosní dírky a oči alergiků?

„V první řadě je to psárka, šťovík, jitrocel, kopretina a pryskyřník. I když kvůli suchu nevyrostly do velké výšky, pylová zrna dokáží ve větru urazit vzdálenost až deseti kilometrů. Takže lidé, kteří bydlí například u louky, budou mít co dělat, aby venku vůbec mohli být,“ podotkl pozorovatel počasí.

Kvůli delší zimě kvetou trávy mnohem rychleji, a tak u nich hrozí, že se jejich pyly smíchají a člověk tak vdechne více dráždivých částic najednou.

„To je obecný problém letošního roku. Právě že se pyly míchají dohromady a alergik, nebo i nealergik, vdechnou směs více pylů najednou, což u nich může vyvolat i prudší alergickou reakci, než na jakou jsou zvyklí. Problémy s alergií letos mají i ti, kdo žádnou alergií netrpí. Smrkají a otírají si oči. Za vše mohou směsi pylů, které dráždí dýchací cesty,“ upozornil Rudolf Kovařík.

Ještě horší je to, že když se traviny posekají, začnou znovu růst a znovu takzvaně sprášet. Takže i když si člověk poseká zahradu s úmyslem, že si tak pomůžeme aspoň částečně od příznaků alergie, zanedlouho už budeme mít riziko alergie zase, protože tráva vyroste a začne tvořit znovu pyl.

„Neudělá to v takovém množství jako poprvé, obsah pylu bude menší, ale přesto se z ní bude nějaký uvolňovat,“ poznamenal Rudolf Kovařík.

VID