GIBS zatýkal kvůli deset let staré vraždě

V souvislosti s deset let starou brutální vraždou se dnes zatýkalo v Chebu a Aši. Zadrženy byly dvě osoby, které byly následně převezeny do Karlových Varů příslušníkům GIBS k dalším nezbytným procesním úkonům a opatřením. Dva muži, z nichž jeden je bývalým ašským policistou, jsou z hrůzného skutku podezřelí. 

Dne 23. listopadu 2008 pachatelé brutálním způsobem zavraždili šestadvacetiletého muže. Toho na odlehlém místě nedaleko přehrady Bílý Halštrov nejdříve těžce zranili a následně zavraždili. Muž následkům mučení a těžkých poranění podlehl na místě.

„Případ byl v minulosti prověřován tehdejší Inspekcí ministra vnitra a následně předán i tehdejšímu policejnímu orgánu Krajského ředitelství policie Západočeského kraje,“ uvedl mluvčí GIPS Ivo Mitáček. V té době se však nepodařilo shromáždit dostatek důkazního materiálu, a proto byla věc v srpnu 2009 odložena,“ upřesnil.

 „Případem se začali příslušníci GIBS zabývat asi před půl rokem, kdy byly zjištěny zcela zásadní a nové skutečnosti, které nás opravňovaly začít znovu tento otřesný případ prověřovat. Výsledkem prověřování, shromažďování důkazů i informací, je dnešní realizace,“ doplnil mluvčí.

Aktuálizováno

Vyšetřovatel Generální inspekce bezpečnostních sborů zahájil dnešního dne trestní stíhání dvou osob, které obvinil ze spáchání trestného činu vražda, a to podle ustanovení § 219 odstavec 1, odstavec 2, písmeno b) zákona č. 140/1961 Sb., trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů, účinného do 31. prosince 2009, spáchaného ve spolupachatelství podle ustanovení § 9 odstavec 2 trestního zákona č. 140/1961 Sb., trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů, účinného do 31. prosince 2009. O případu byl informován příslušný dozorový státní zástupce.

Jedním z obviněných je devětatřicetiletý bývalý příslušník PČR z Obvodního oddělení Aš a druhým obviněným je pětačtyřicetiletý muž, civilní osoba. Oba společným jednáním jiného úmyslně usmrtili a čin spáchali zvlášť trýznivým způsobem. Podle tehdy platného trestního zákona hrozí oběma v případě prokázání viny až výjimečný trest.