Na Noci kostelů a Muzejní noci ve Františkových Lázních se nikdo nenudil

Každoročně pořádaná akce Noc kostelů a Muzejní noc přilákala do Františkových Lázní desítky zájemců. Letošní motto akce bylo: Projděme společně místa, kde hosté i obyvatelé Františkových Lázní hledali a dodnes hledají útěchu i léčbu pro své duše.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4359842Na Noci kostelů a Muzejní noci ve Františkových Lázních se nikdo nenudil

Připraven byl zajímavý program plný soutěží, prohlídek, výtvarných dílen i promítání pohádek a opékání buřtů. Ve Františkových Lázních se obě tyto tradice 25. května večer propojily a město tak zájemcům nabídlo vedle duchovních prožitků též možnost nahlédnout do své kulturněhistorické tradice.

Zázemí celé akce bylo na zahradě františkolázeňského muzea, odkud zájemci startovali na exkurzi po městě. Na jednotlivých stanovištích plnili úkoly a za splnění všech byli v cíly, opět v muzejní zahradě, všichni bez rozdílu věku odměněni. Nejen u dětí se těšily velké pozornosti ručně háčkovaní medvídci, které pro tuto akci vyrobila Eva Douchová, redaktorka Františkolázeňských listů.

„Na trase, která návštěvníky zavedla mimo jiné do františkolázeňských kostelů, bylo připraveno celkem šest stanovišť, “ vysvětlila Petra Polívková, pracovnice pro práci s veřejností a médii z muzea Františkovy Lázně. „Na těch děti plnily nejrůznější úkoly, od pohybové hry „Stavba synagogy a Evangelického kostela“ přes výrobu vlastního lázeňského pohárku. Dospělí měli za úkol vyluštit tajenku, ve které se dozvěděli tradiční recept pro udržení pevného zdraví od doktora Boschana – každý den vypít pohár vína smíchaný s minerální vodou, jehož účinek také mohli na vlastní kůži vyzkoušet,“ doplnila.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/4359842Na Noci kostelů a Muzejní noci ve Františkových Lázních se nikdo nenudil

Kromě plnění úkolů si mohli zájemci vyslechnout v evangelickém kostele klavírní koncert v podání Evy Tornové.

Závěr akce patřil pohádkám, které pro ně promítali organizátoři na zahradě muzea. Ani letos nechybělo ani oblíbené opékání buřtů.

V následujícím měsíci se v muzeu setkají milovníci filmů v rámci tradičního letního kina „MU-KNI“. První promítání – 15. 6. od 22:00 hodin bude patřit francouzské komedii „Líná Zátoka“.