Den respektu k porodu v Mariánských Lázních

Rodinné centrum Čtyřlístek ve spolupráci s Rodinným centrem Domeček z Vrbiček se v Mariánských Lázních již po čtvrté připojilo k celosvětové akci Světový týden respektu k porodu. Na téma „Méně zásahů, více péče“ přijeli do Mariánských Lázní povídat lékař gynekologicko – porodnického oddělení chebské nemocnice Munachiso Ndukwe a porodní asistentka Andrea Bučková, dula Jana Frajtová a laktační poradkyně Markéta Květoňová. Proběhl workshop šátkování s Evou Jaškovou a Markétou Gersdorfovou a také povídání o látkových plenkách s Emílií Suchnovou.

Foto: Organizátoři akceden respektu k porodu 3

Celý den proběhl ve velmi příjemné domácké atmosféře. Účastníci mohli sdílet své zkušenosti a ptát se na vše, co je zajímalo. Dozvěděli se o fungujících změnách a možnostech přirozeného porodu v chebské porodnici. Odpolední povídání Jany Frajtové a Markéty Květoňové pojednávalo o průběhu přirozeného porodu a o šestinedělí, kojení a péči o novorozence. Porovnávaly to, co je přirozené a možné scénáře v nemocnici, kde ne vždy podporují přirozený průběh věcí.

foto: Organizátoři akceden respektu k porodu 2

Celá tato akce vznikla na základě ochoty lidí věnovat bezplatně svůj volný čas, přijet a přednášet nebo pomoci s organizací.

 

Festival Světový týden respektu k porodu vznikl v roce 2004 ve Francii jako reakce na stále se zvyšující medializaci porodů. V rámci tohoto týdne se začaly pořádat informativní festivaly pro veřejnost se zaměřením na přirozený porod a jeho podporu po celém světě.