Nejvyšší podíl seniorů mají Hradec Králové a Písek. Nejstarší obyvatelé žijí v Karlovarském kraji

Počet obyvatel České republiky v průběhu loňska poprvé v historii přesáhl hranici 10,6 miliónu. Během posledních tří let vzrostl celkem o 71,8 tisíce.ruce děti na web

Nárůst počtu obyvatel nezaznamenaly všechny kraje, ale jen osm ze čtrnácti. Největší přírůstek připadl na Středočeský kraj a Prahu.

 

„Na úrovni okresů relativně nejvýrazněji vzrostl počet obyvatel v zázemí hlavního města, v okresech Praha-východ a Praha-západ. Naopak nejvíce obyvatel ztratil v posledních třech letech kraj Moravskoslezský, konkrétně okresy Karviná, Ostrava-město a Bruntál,“ uvádí Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

 

Nejdynamičtěji se vyvíjí počet obyvatel ve věku 65 a více let. V celé České republice byly na začátku letošního roku více než dva milióny seniorů. Nejvíce osob ve věku 65 a více let bydlí v Praze, ve Středočeském a Moravskoslezském kraji.

 

„Největší podíl tvoří senioři v obyvatelstvu kraje Královéhradeckého. Nejmenší ve Středočeském kraji. Vůbec minimální je zastoupení seniorů v okrese Praha-východ, kde je zároveň největší podíl dětí do 14 let. Nejvyšší zastoupení seniorů mají okresy Hradec Králové a Písek,“ doplňuje Radek Havel z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

 

Na počátku roku 2018 dosáhl průměrný věk obyvatel České republiky 42,2 roku. I této statistice vévodily okresy Praha-východ a Praha-západ, kde průměrný věk obyvatel dosud nepřekročil 39 let. Nejstaršími okresy jsou Karlovy Vary a Klatovy, kde průměrný věk obyvatel dosahuje 43,5 roku.