Klíšťata se probudila

„Než půjdete do přírody, namažte si nechráněné části kůže repelentem. Klíšťata už totiž začala být aktivní,“ upozorňuje pozorovatel počasí Rudolf Kovařík z meteorologické stanice v Šindelové. Klíšťata totiž začala být s prvními slunečními paprsky v celém Karlovarském kraji značně agresivní a stačí se na pár minut projít ve vysoké trávě a lidé si mohou na sobě domů přinést nevítaného parazita. Není to žádná legrace, některá klíšťata totiž přenáší nebezpečnou klíšťovou encefalitidu anebo boreliózu. Před encefalitidou se dá chránit očkováním.klíště-ilustr

„Do konce března jsem jich pozoroval jen pár. Poté, co se oteplilo, se velmi rychle rozmnožila,“ varoval Rudolf Kovařík. „A i když byly během letošního roku holomrazy, klíšťat je stejně hodně, jako tomu bylo v minulém roce. Jejich populace se tak nijak rapidně nesnížila,“ upozornil Kovařík.

A na klíšťata si musejí dát lidé pozor nejen v nížinách, ale také ve vyšších nadmořských výškách.

„Vyskytují se i v nadmořských výškách nad 880 metrů nad mořem, což je velmi netypické, a lidé by s jejich přítomností měli počítat,“ podotkl Rudolf Kovařík.