Na trh se dostalo filé, které mělo o pětinu méně masa

Mořské ryby by neměly chybět v jídelníčku. Když ale výrobce na trh dodá filé, ve kterém chybí pětina masa, je to k vzteku. Takový případ řešili v minulých dnech inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Jednalo se o jednu nevyhovující šarži rybího filé – VICI.filé web

„Výrobce uvedl na obalu informaci o obsahu masa (filety z mořských ryb) v množství 97% hmotnosti výrobku, analýza v laboratoři SZPI ale potvrdila tento podíl pouze v množství 76,5%,“ informoval tiskový mluvčí Pavel Kopřiva. Informace na obalu je tak pro spotřebitele zavádějící a klame ohledně skutečného podílu masa ve vzboží.

Jedná se o výrobek: VICI Rybí filé porce, glazované, hluboce zmrazené, hmotnost balení: 300 g, DMT: 05 05 2019, šarže: L051117A, výrobce: As Paljassaare Kalatööstus, Paljassaare tee 30 Tallinn 103 13, Estonsko, dovozce/prodávající: VICIUNAI Central Europe, s.r.o., Pod Pekárnami 161/7, 190 00 Praha 9.

Inspektoři SZPI nevyhovující vzorek odebrali v provozovně obchodního družstva TEMPO v pobočce v Hradci nad Moravicí. Kontrolované osobě inspektoři nařídili, aby předmětnou šarži neprodleně stáhli z celé tržní sítě. Dle dosud známých informací se závadná šarže sestávala z více než 1700 balení o celkové hmotnosti přes 500 kg.

S kontrolovanou osobou zahájí SZPI správní řízení o uložení sankce.