Hrnčířský swing bude jubilejní. Letos se chystá 25. ročník

Na Hrnčířský swing se jezdí do Nového Drahova nejen za špičkovou hudbou, ale také za neopakovatelnou atmosférou. Cestu si sem nachází nejen místní, ale také posluchači ze sousedního Německa. Na letošní jubilejní 25. ročník pozvali organizátoři opět vynikající umělce. Jako první vystoupí 20. července Darja Kuncová, kterou kritici přirovnávají k nové Evě Olmerové.

Více fotografií z minulých ročníků zdehttps://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/1848627Ohlédnutí-za-Hrnčířským-swingem

Hrnčířský swing má jednu z nejdelších historií mezi hudebními akcemi nejen v Karlovarském kraji. Letos oslaví 25. výročí vzniku. „K zajištění tak rozsáhlé, i když jen tři pátky trvající akce, je zapotřebí součinnost a podpora celé rodiny po celý rok, který swingu předchází,“ vysvětlil organizátor Roman Werner. „Máme výhodu, že již celé roky s mým tátou spolupracoval pan Štěpán Podešť. „A právě s ním, za přispění Karlovarského kraje, města Františkových Lázní a Chebu, procházíme přes všechna úskalí, která se nám staví do cesty. Díky podpoře kraje a měst můžeme stále přinášet muziku za stejných podmínek, jak to nastavil táta,“ uvedl. Tradicí se už také stalo, že na každém večeru vystupuje Kateřina Wernerová s písní věnovanou dědovi, Egonu Wernerovi – zakladateli Hrnčířského swingu.

Ohlédnutí za minulým ročníkem Hrnčířského swingu

Jedním z přispěvatelů je také město Františkovy Lázně. „Na Hrnčířský swing přispívá město pravidelně. Je to špičková hudebně kulturní akce nejen pro místní, ale také pro lázeňské hosty,“ řekl františkolázeňský starosta Jan Kuchař.

A co nového mohou návštěvníci vidět v hrnčířské dílně? „Spoustu nových nápadů, ale nejlepší je prostě přijít se podívat a vidět to na vlastní oči,“ doplnil Roman Werner.

„Město Cheb přispívá na tuto oblíbenou akci pravidelně. Hrnčířského swingu se v poměrně hojném počtu zúčastňují posluchači z Chebu, uvedla předsedkyně chebské kulturní komise Marie Mudrová.Swing-a-dixieland-bude-znít-Novým-Drahovem

Program 25. ročníku Hrnčířského swingu

Pátek 20. července 2018 – 19 hodin – Revival Swing Band Praha & Darja Kuncová 

Mezi českou swingovou elitu se RSB Praha zařadil již v roce 1979. Od počátku jej vede trumpetista Antonín Šilhavý se svou paní Jarkou, nejlepší českou swingovou pianistkou současnosti. RSB Praha často hraje i v zahraničí, například v loňském roce jen v Německu odehrál přes dvě desítky koncertů. V Novém Drahově vystoupí již po páté a jako vždy, ani tentokrát nebude chybět jedna z nejlepších českých swingových zpěvaček – Darja Kuncová!

Pátek 27. července 2018 – 19 hodin  – Petr Kroutil Kvintet

Saxofonista a zpěvák Petr Kroutil v Novém Drahově již hrál několikrát. Tentokrát přijede se svým swingovým combem, kde má možnost předvést publiku všechny podoby svého bohatého muzikantského rejstříku. Ti z publika, kteří vzpomínají i na jeho účinkování v televizním seriálu Prima sezona, vždy z koncertů Petra Kroutila odcházejí s pocitem, že tento vynikající entertainer vůbec nestárne.

Pátek 3. srpna 2018 – 19 hodin – The Dixie Hot Licks & Miskolc Dixieland Band (Maďarsko)

Plzeňská kapela The Dixie Hot Licks patří mezi špičkové interprety nové vlny českého jazzového revivalu.  Na tanečním parketu se při jejích koncertech pravidelně scházejí fanoušci, kteří znovu objevují kouzlo swingových tanců z třicátých let minulého století. Při účinkování na jazzových festivalech po celé Evropě se Dixie Hot Licks seznámili i s řadou výtečných zahraničních kapel. Na jubilejní ročník Hrnčířského swingu jednu z nich pozvali.

Na závěr bych rád poděkoval Karlovarskému kraji a městům Cheb a Františkovy Lázně za jejich finanční pomoc při pořádání Hrnčířského swingu.

Více fotografií z minulých ročníků zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/1917244Swingová-tradice-pokračuje

Ohlédnutí za Hrnčířským swingem 2013