Lázně Kynžvart pomohly tisícům pacientů

Jsou obklopeny hustými lesy. Lidé je vyhledávali od nepaměti a za dobu svojí existence dokázaly pomoci tisícovkám nemocných. Takové jsou léčebné lázně ve městě Lázně Kynžvart. Nemocní tu mají k dispozici celkem 325 lůžek, což ani mnohdy nepokryje poptávku. Lázně jsou tu v provozu už od 19. století. V prvopočátku se tu léčili dospělí pacienti, od poloviny dvacátého století sem za léčbou směřují především děti. Co stojí za úspěchem lázní, pověděl v rozhovoru primář lázní Josef Nebesař.Kynžvart 2

Foto: Archiv autora

Kdy začaly Léčebné Lázně Kynžvart fungovat?

Lázně Kynžvart mají dlouhodobou historii. Nejprve to byly lázně určené pro dospělé pacienty, a to už od poloviny 19. století. Jezdili sem významní hosté z celé Evropy, dokonce z celého světa. Dětské lázně jako takové zde fungují od poloviny 20. století, kdy proběhla v Praze epidemie černého kašle, a tato lokalita byla, vzhledem k optimálním klimatickým podmínkám, zvolena k doléčování těchto dětí. Postupně se lázně oddělily od Mariánských Lázní, protože určitou dobu to byla jedna organizace. Toto osamostatnění proběhlo v druhé polovině 20. století. V průběhu roku 2013 byly lázně přejmenovány z názvu Dětská Lázeňská Léčebna Lázně Kynžvart na Léčebné lázně Lázně Kynžvart, protože jsme se v té době začali zabývat i léčením dospělých pacientů. Nabízíme možnost lázeňské léčby formou rodinných lázní, tzn. když je v rodině nemocné dítě a v obdobných indikacích současně i dospělý, mohou se, za předpokladu schválení revizním lékařem příslušné zdravotní pojišťovny, u nás léčit oba současně.Kynžvart 1

S jakými potížemi se zde pacienti léčí?

Léčíme děti od 1,5 roku věku, dorostence a v malé míře i dospělé pacienty. Nejvíce je zastoupena indikace chronického onemocnění dýchacích cest, ať už je to průduškové astma, opakované záněty průdušek, stavy po operacích dýchacích cest aj. Druhou indikací, která je v našich lázních dlouhodobě nabízena k léčbě, jsou onemocnění kožní. Jedná se o ekzémy, především atopický ekzém a lupénku. Dále léčíme chronická onemocnění zažívacího ústrojí, pooperační stavy, celiakii. Další indikací jsou onemocnění endokrinologická, kde je rozdíl v indikacích u dětí a dospělých pacientů. Dětem nabízíme léčbu chronických onemocnění štítné žlázy, případně pooperačních stavů, dále obezity, která je důležitou indikací vzhledem k nárůstu civilizačních chorob a prevencí rozvoje metabolického syndromu v dospělosti. Pacienty s těmito indikacemi jsme začali v lázních léčit zhruba před deseti lety a máme velmi dobré výsledky. U dospělých pacientů léčíme onemocnění štítné žlázy a stavy po operacích štítné žlázy. Další indikací, kterou zde léčíme, jsou onemocnění ledvin a močových cest. Pro děti jsme jedinými lázněmi v České republice, které tuto indikaci k léčbě nabízejí. Poslední indikací, o které jsem ještě nemluvil a kterou zařazujeme do spektra léčebných procedur nabízených v našich lázních postupně, jsou vybraná onemocnění pohybové ústrojí. Lázeňskou léčbu veškerých onemocnění, které jsem zmínil, nabízíme našim pacientům na základě uzavřených smluv se zdravotními pojišťovnami.

Dávají ještě dnes lidé důraz na léčbu v lázních? Nebo zájem klesá?

Zájem o lázeňskou léčbu, zvláště o lázeňskou léčbu dětí, na kterou jsme specializovaní a je stále naší prioritou, je obrovský. V sezóně, to znamená zhruba od května do září, někdy z kapacitních důvodů ani neuspokojíme všechny zájemce. V prvních měsících roku bývá kapacita volnější. Lázně disponují 325 lůžky v sedmi samostatných ubytovacích objektech, umístěných v rozsáhlém lázeňském parku. Délka lázeňské léčby je legislativně daná zákonem, který stanovuje její trvání a místa příslušná k léčbě jednotlivých indikací. Délka lázeňské léčby dětí je stanovena na 28 dní, čili 4 týdny, s možností prodloužení. U dospělých pacientů je to odlišné u jednotlivých indikací. Délka léčby dospělých pacientů je stanovena na 21 až 28 dnů, čili 3 – 4 týdny, u některých indikací na 14 dnů, čili 2 týdny, opět s možností prodloužení ze zdravotních důvodů. Dospělí pacienti mohou čerpat též příspěvkovou lázeňskou léčbu, která není možná u dětí. Rozdíl spočívá v tom, že komplexní lázeňská léčba zahrnuje procedury, ubytování i stravu pacienta a u příspěvkové lázeňské léčby jsou zdravotními pojišťovnami hrazeny pouze procedury. Ubytování a stravu si pacient hradí a zajišťuje sám.

Když k vám nemocný přijede, jaké procedury ho čekají?

Pacient u nás využívá, a to je specifitou lázeňské léčby, přírodní léčivé zdroje. Přírodní léčivé zdroje nabízíme tři. Jedním je klimtoterapie (léčba vzduchem), druhým jsou minerální vody, a pro některé indikace, především onemocnění ledvin a močových cest, používáme peloidy. Klimatoterapie je vzhledem k trvale velmi kvalitním místním klimatickým podmínkám u nás legislativně uznána jako plnohodnotná balneoprocedura. Máme dvě meteorologické stanice, naměřené hodnoty vyhodnocuje hydrometeorologický ústav v Plzni a laboratoř v Chebu. Jsou tu celoročně téměř neměřitelné hodnoty oxidu dusíku, oxidu siřičitého a polétavého prachu. Je tu celoročně vysoká vlhkost vzduchu, která je pro léčbu těchto indikací výhodná a nižší průměrná teplota vzduchu než v ostatních lokalitách, což je pro léčbu těchto indikací také výhodné. Lázně leží na jihozápadním svahu Slavkovského lesa v nadmořské výšce 730 metrů, což má další výhody. Díky poloze na jihozápadním svahu do lázní nevanou žádné větry z vnitrozemí, které by sem zanášely exhaláty a smog a díky této poloze, když jsou slunečné dny, tak od rána až do večera se na lázně opírá slunce, čili je tu výrazně víc slunečních hodin než v jiných lokalitách. Samozřejmě i poloha 730 metrů nad mořem, což je takzvaná podhorská oblast, má tu výhodu, že do této výšky již nezasahují přízemní mlhy, které obsahují smog a exhaláty. Tady, když je někdy den s mlhou, tak se jedná o kondenzaci čistých vodních par, což je zase pro léčbu nabízených indikací výhodné.

Podílí se na léčbě nemocných i rozsáhlý komplex smíšených lesů, které lázně obklopují?

Lesní porosty napomáhají k tvorbě příznivého klimatu v lázních a okolí a vylučují lehké záporné ionty, které mají přímý vliv na sliznice dýchacích cest, kde napomáhají hlenotvorbě a současně rozmělňování, zřeďování, uvolňování hlenu a jeho lepšímu vykašlávání s nežádoucími látkami, které na sliznicích dýchacích cest ulpívají nebo které z těla vyloučí. To je podstata, jak tomu říkáme, tzv. „očistného kašle.“ Druhým přírodním léčivým zdrojem jsou minerální vody. Přímo v lázních vyvěrají čtyři prameny, v okolí lázní pak další. Minerální vodu Richard používáme k zajištění pitného režimu, neboť pacienti s chronickým onemocněním musí pít více, než zdravý člověk. Tato minerální voda je k tomu nesmírně výhodná, protože obsahuje velice nízké a vyrovnané zastoupení jednotlivých minerálů a je lahodná. Minerální vodu Helena používáme k procedurám, tedy celkovým minerálním koupelím pro děti od pěti let věku nebo k lokálnímu užití, k výplachu nosu, nosohltanu, kloktání. Kromě vysokého obsahu železa, které nemá léčivé účinky, obsahuje především vysoké množství iontů sodíku, vápníku a kyseliny křemičité. Tyto tři složky mají obdobné účinky jako lehké záporné ionty vylučované okolními lesy. Dále nabízíme velký soubor fyzioterapeutických léčebných a rehabilitačních procedur ve velké tělocvičně nebo v malých tělocvičnách balneoprovozu.

Jak si může tato cvičení člověk představit?

Jedná se o cvičení na lavičkách, na žíněnkách, na gymnastických míčích, na trampolíně, hru na flétnu, míčkování a další. V balneoprovozu podáváme inhalace minerální vody, dále vodoléčebné procedury, které reflexně působí na dýchací cesty a na hojení chronických onemocnění prostřednictvím jak nervové, tak hormonální tělesné osy. Jsou to střídavé nožní koupele, hydromasážní vany, Hubardova lázeň, Haufeho lázeň. Při aplikaci této procedury dochází k postupnému zahřívání předloktí a využívá se především u onemocnění horních dýchacích cest a paranazálních dutin, tedy dutin kolem nosu. Skotské střiky, tedy kombinace tlaku a teploty vody, sloužící k reflexní léčbě a celkové tělesné i duševní relaxaci. Přísadové koupele používáme pro pacienty s chronickým onemocněním kůže. Z přísad využíváme např. škrob, otruby, oves, konopí, a další, různé oleje a pro onemocnění lupénkou je to především sůl z mrtvého moře. Přísady napomáhají léčení chorobných vrchních vrstev kůže.

V balneoprovozu využíváte i elektroterapii. Přiblížíte, o co se jedná?

Využíváme polychromatického paprsku viditelného světla (biolampa), která díky složení světla napomáhá obnovení chorobných vrstev kůže. Pro větší děti a pro dospělé pacienty máme stojanovou biolampu v balneoprovozu, pro menší děti máme ruční biolampy na jednotlivých lázeňských domech. Z ostatních nabídek elektroléčby uvádím léčbu UV zářením, infračerverné záření – solux, krátkovlnnou diatermii, interferenční proudy, Traebertovy proudy, diadynamické proudy, magnetotarapii, z dalších procedur kombinovanou vodní a parafinovou lázeň a plynové infekce.

Při lázeňské léčbě zachováváme farmakologický léčebný plán stanovený vysílajícími odborníky, tedy praktickým lékařem pro děti a dorost ve spolupráci s jednotlivými odborníky dle příslušných indikací. To znamená, že se svým léčebným plánem, se svou naordinovanou farmakoterapií, k nám pacient k léčbě přichází a po ukončení lázeňské léčby zase zpět do ambulantní péče odchází. Do léčebného plánu zasahujeme jenom při akutních změnách zdravotního stavu, jinak léčebný plán plně respektujeme.

Kynžvartský pramen Richard je mezi veřejností velmi oblíbený. Jak výrazně se podílí na léčbě?

Důležité je, že veškeré léčebné metody působí v kombinaci, to znamená, jak minerální vody, kvalita ovzduší, tak další léčebné metody, jejichž výčet jsem uvedl, působí současně, proto zaznamenáváme tak blahodárný účinek lázeňské léčby u nás. I proto bývá třeba horší průběh onemocnění a horší výsledky léčby v místech bydlišť pacientů, protože jsou nesmírně důležité právě již zmíněné přírodní léčivé zdroje a kombinace všech uvedených léčebných způsobů a postupů.

O kolik procent přibližně se zdravotní stav klientů lázní zlepší po ukončení pobytu a jak dlouho léčebný účinek trvá?

Vykazujeme přibližně 80 ti procentní úspěšnost lázeňské léčby, to znamená 4/5 odléčených dětí, záměrně uvádím dětí, protože jsme prováděli toto sledování na dětské populaci. Sledovali jsme tři skupiny dětí, v každé bylo 33 dětí, celkem 99, jednalo se o děti předškolní, mladší školní a starší školní. Ve spolupráci s některými praktickými dětskými lékaři jsme sledovali náklady na jejich léčbu rok před lázeňskou léčbou, po prvním, po druhém a po třetím roce lázeňské léčby. Sledovali jsme čtyři skupiny léků: antibiotika, kortikoidní preparáty, imunopreparáty a léky symptomatické. Ve všech sledovaných skupinách, a to jak lékových tak věkových, došlo po absolvování lázeňské léčby, zvláště léčby opakované, k výraznému poklesu spotřeby těchto léků. U antibiotik činil pokles spotřeby asi padesát procent, u kortikoidních preparátů a imunopreparátů asi čtyřicet procent a ve skupině symptopatických léků jsme zaznamenali pokles asi o jednu třetinu. Obdobné výsledky nám vycházejí dotazníkovou metodou. Rodiče dětí hodnotí jejich zdravotní stav v období jednoho roku po ukončení lázeňské léčby, případně do dalšího termínu následné lázeňské léčby. Vychází nám, že u cca u 80% procent odléčených pacientů, t.j. u 4/5 odléčených dětí, dochází k poklesu akutních projevů jejich chronického onemocnění, poklesu nasedajících akutních infektů, k poklesu spotřeby léků, k poklesu nebo vymizení nutných hospitalizací pro akutní projevy jejich základního onemocnění a děti jsou zařazovány do kolektivu zdravých vrstevníků, včetně sportovní aktivity. To znamená, že po absolvované lázeňské léčbě, dochází k zkvalitnění způsobu jejich života. Úspěšnost lázeňské léčby je někdy trvalá, jindy dlouhodobá. Po delší době se v místě bydliště pacienta mohou obtíže znovu objevit, ale bývají méně výrazné. Zvláště opakovaná lázeňská léčba má příznivý vliv na její dlouhodobé kladné výsledky. Možnost opakování lázeňské léčby je legislativně stanovena, je uvedeno u kterých indikací a kolikrát se lázeňská léčba může opakovat. Jenom pro ilustraci např. uvedu, že pokud je u dítěte stanovena diagnóza astmatu a nebo diagnóza atopického ekzému, tak u těchto pacientů je dle současně platné legislativy jejich lázeňská léčba možná každý rok.

Pod bazénem se plánuje výstavba multifunkčního sportovního hřiště, postřehl jsem nově zabudovanou turistickou cestu na hrad, jak vidíte budoucnost lázní?

Budoucnost lázní vidím velmi dobře, pokud nedojde ke změně legislativy, což samozřejmě nikdo nemůže předjímat. Záleží na výsledku voleb a tvorbě budoucí legislativy. Pokud nedojde k zásadním legislativním změnám, vidím perspektivu lázní velmi dobrou, protože zájem o lázeňskou léčbu dětí je opravdu velký a nepředpokládám, že by se tento zájem do budoucna změnil, protože především civilizačních chorob stále přibývá.

A co se týče kulturního vyžití, jak moc a kde se mohou děti vydovádět?

Kulturní vyžití mají děti velké. Máme dvě kulturní pracovnice, které pro děti zajišťují veškerý kulturní program. Děti absolvují nejrůznější výlety, ať už do historických nebo přírodních lokalit a podobně. Dětem nabízíme divadelní představení, pořádaná v kulturním sále přímo v lázních nebo pod širým nebem v letním období za příznivého počasí, přednášky různého typu, na různá témata, nabízíme jim diskotéky, sportovní akce, soutěže a jiné. Děti se u nás opravdu nenudí. V zimě je možnost běžkového lyžování, v létě třeba jízda na kole, mohou i v době pro veřejnost využívat náš bazén, kam s dětmi docházejí jejich rodiče. Pokud jsou děti léčené bez doprovodu, organizujeme jejich volný program pod dohledem zdravotních sester a výchovných pracovníků. Mají možnost využívání bazénu v době pro veřejnost pod dohledem plavčíka. Máme také vyznačené turistické trasy různých délek, různého převýšení a různé fyzické náročnosti od dvou do čtrnácti kilometrů, směřující opět k různým památkám nebo přírodním zajímavostem a využíváme k jejich postupnému absolvování metodu Nordig Walking v rámci klimatické léčby, v rámci pobytu a pohybu pacienta venku.

Michal Gengel

Foto: Michal Gengel