Rádio Egrensis skončilo. Na jeho vlnách bude hrát Blaník

Chebské Rádio Egrensis po šestadvaceti letech skončilo. Nedávno došlo k prodeji a novým vlastníkem se stalo konkurenční rádio Blaník. Proč k prodeji došlo a jaká byla historie rádia, jsme se zeptali jeho ředitelky Gabriely Vosykové.Vosyková sgrensis

Proč jste se rozhodli po 26 letech prodat chebské Rádio Egrensis? Vedly vás k tomu ekonomické důvody?

Rádio Egrensis vzniklo v prosinci 1991 jako rodinná firma a tento statut jsme si udrželi až do jeho prodeje v letošním roce. Zakládali jsme jej naprosto nezkušení a s minimem finančních prostředků. Autorem a hlavou celého projektu byl můj táta, Antonín Hofmann. Já jsem se na rozvoji rádia podílela od začátku a věnovala se především programu rádia a hledání lidí. Následně se připojila maminka Dana Hofmannová, která se věnovala účetnictví, a sestra Vlaďka Fenclová, která se věnovala obchodu. A proč prodej? V první řadě vyčerpání, kdy si uvědomíte, že ač tu práci milujete, už vás nenaplňuje a cítíte potřebu dělat něco úplně jiného. A pak přišla nabídka, která rozhodla. Nabídek jsme v průběhu podnikatelských let dostali několik a hodně zajímavých, ale až nyní přišla ta správná chvíle, kdy pro nás bylo rozhodnutí snadné a jednoznačné. Žádný krach ani ekonomické důvody, prostě jen potřeba přehodit výhybku jiným směrem.

Nastíníte, za kolik jste rádio prodali?

Konkrétní částku vám nesdělím, ale řekněme, že jde o zajímavé zhodnocení dvaceti šesti let naší práce.

Budou lidé i dnes moct poslouchat alespoň některé věci, na které byli z Rádia Egrensis zvyklí? Nebo končí kompletně všechno, co s ním souviselo?

Radio Egrensis jako značka ve stávající podobě již nebude existovat vůbec a žádné jeho programové prvky v jiném rádiu nezazní.

Co vám práce v rádiu dala a co vám vzala? A na co jste za všechna ta léta nejvíce vděčná?

Naše firma Rádio Egrensis mi dala obrovské množství zkušeností a znalostí. Když jsem začínala, nevěděla jsem o této profesi prakticky nic. Ale jako kreativec jsem měla spoustu nápadů, chuť se učit a celkově to byla obrovská výzva. Poznala jsem mnoho lidí ze všech možných oblastí, umělce, politiky, … Měla jsem plno skvělých kolegyň a kolegů, na které budu vždycky ráda vzpomínat. Mám 1000+1 důvodů být vděčná za zkušenosti, poznání a radosti, které s sebou práce v rádiu přinášela. Rádio mi rozhodně víc dalo, než vzalo, byť starostí bylo mnoho a nocí bez spánku také, ale to už k podnikání patří. Našim cílem bylo vybudovat kvalitní značku, a to se nám myslím podařilo. Velkou zásluhu na tom mají lidé, kteří se stali součástí rádiového týmu.  Nejlepší lidé, moderátoři a opravdoví profíci a srdcaři byli ti, kteří s námi začínali nebo přišli v prvních letech vysílání. Právě na ty nejraději vzpomínám, protože byli plni entuziasmu, nápadů a radosti a byli obětaví. Neváhali udělat cokoli, co bylo třeba. Navíc práce v té době byla mnohem náročnější než je nyní, kdy mnohé zastane počítač. V začátcích se vše dělalo ručně a moderátor toho musel opravdu hodně zvládnout. Proto jim patří můj velký dík! V novodobé historii rádia jsem už tak skvělé moderátory a lidi (až na výjimky) nenašla.

Rádio ale nejsou jen moderátoři, redaktoři a zprávaři. Náš tým by nebyl kompletní bez obchoďáků, zvukařů, sekretářky a dalšího personálu. Také těm patří velké poděkování za jejich práci.  Děkujeme našim obchodním partnerům, bez nichž by rádio nemohlo fungovat, protože soukromá rádia existují pouze z peněz za reklamu a partnerům ve všech oblastech společenského, sportovního i kulturního života, se kterými jsme měli možnost spolupracovat.

Obrovské díky a poděkování patří našim úžasným posluchačům, kdy někteří s námi prošli celých 26 let. Každé rádiové narozeniny v Den naruby jsem byla naměkko z toho množství krásných přání a utírala slzičky. Děkuji vám všem za to, že jste nás měli rádi, fandili nám a dávali nám chuť a sílu do další práce. A neméně velké díky patří mojí milované rodině, která nikdy nezklamala. To, že jsme společně pracovali 26 let, vždy se navzájem podrželi a pomáhali, si považuji za obrovský dar.

Dostaly se k nám informace o tom, že by tu mělo začít vysílat nové rádio s moderátory z rádia Egrensis. Máte o tom bližší informace?  Má se jednat o rádio Zelená hora.

Nějaké informace o tomto projektu se mi donesly, ale nic konkrétního. Rozhodně se nejedná se o nové regionální rádio, jakým bylo rádio Egrensis, ale o internetové rádio, které má naprosto odlišná pravidla vysílání.  Trochu mě překvapilo, že se nazývají ´starou gardou´, protože z té opravdové staré gardy tam žádné jméno nevidím. V každém případě o tomto projektu detaily neznám a s námi a značkou Rádio Egrensis to nemá nic společného.

Závěrem bych chtěla všem lidem popřát pohodové dny, lepší náladu a bylo nám ctí vám hrát.