Do lázní si nachází cestu stále více hostů

Lázně jsou čím dál častějším cílem turistických cest. Vloni se v Česku takto rekreovalo 855 tisíc hostů. To je o 20 % víc než v roce 2012.františkovy-Lázně-1-ma-web

Mezi lázeňskými klienty mírně převažovali tuzemští hosté, jejichž počet neustále roste. Necelých 47 % zaujímali turisté ze zahraničí.

„Největší zájem o české lázně mají Němci. V loňském roce jich do lázeňských ubytovacích zařízení přijelo 199 tisíc. Z Ruska dorazilo 65 tisíc hostů. A na třetí pozici se umístil Tchaj-wan s 18 tisíci hosty,“ doplňuje Pavel Vančura, vedoucí oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ.

Hosté vloni strávili v lázních celkem 7,4 miliónu nocí. Větší část opět připadala na domácí klientelu.

K návštěvě lázní si lidé nejčastěji vybírají třetí čtvrtletí roku. 28 % přenocování vloni připadlo právě na tento kvartál. Obdobně tomu bylo i v letech předchozích.

Nejoblíbenější jsou lázně v Karlovarském kraji, který je proslulý nejen Karlovými Vary. Nacházejí se v něm i Mariánské Lázně, Františkovy Lázně, Lázně Kynžvart a Jáchymov. Spolu s léčivými prameny je kraj bohatý i na přírodní minerální vody.

„Cestovní ruch je v Karlovarském kraji jedním z nejvýznamnějších odvětví. Lázeňství udělalo z tohoto regionu cílovou destinaci pro řadu hostů z Česka i z ciziny. V minulém roce přijelo do tamních lázní 522 tisíc hostů, převážně ze zahraničí,“ uzavírá místopředsedkyně ČSÚ Eva Krumpová.