Obří jeřáb rozebírá lávku

Demolice zchátralé lávky přes chebské nádraží začala. Tři sta tun vážící a tři sta metrů dlouhá spojnice mezi Chebem a Švédským vrchem se tak stane minulostí. Už teď někteří s nostalgií vzpomínají, jak se tam chodili dívat na projíždějící vlaky. Do města teď přijel obří jeřáb, který uzvedne až dvě stě tun, aby lávku rozřezal na jednotlivé části. Hotovo má být ke konci března. Příští týden sem přijede jeden z největších jeřábů v České republice, který uzvedne až 500 tun, aby stavební práce dokončil. Velká část demoličních prací se uskuteční po nocích, a to až do 16. března, následně budou výluky celodenní. Náklady na zbourání dosáhnou 15 milionů korun, a to včetně výluk, za které musí město Správě železniční a dopravní cesty a Českým drahám zaplatit.LÁVKA začátek demontáže na web

„Demontáž lávky bude chebskou kasu stát více než čtyři miliony korun a za výluky zaplatíme zhruba sedm milionů. Kolik to bude přesně, budeme vědět až po skončení prací,“ sdělil chebský starosta Zdeněk Hrkal.

A co s jednotlivými kusy lávky bude? Město ji prodá do sběrny kovů a mělo by pak za ní dostat kolem dvou milionů korun.

Autor: Milan Daněk

Na to, jak demolice lávky pokračuje, se mohou lidé podívat i on-line na webu města v sekci Webové kamery.

Jestli a kdy se postaví lávka nová, není v tuto chvíli jisté. Město si nechává zpracovat novou projektovou dokumentaci lávky.

VID