Marie Stuartovna, drama, které se odehraje v chebském divadle

Marie Stuartovna, jedno z nejproslulejších dramat evropského romantismu, vybudoval autor kolem mocenského a osobního konfliktu dvou velkých žen anglické historie – Marie Stuartovny a Alžběty Anglické. Premiéru v Západočeském divadle v Chebu bude mít v sobotu 3. března.marie stuartovna 2

Friedrich Schiller (1759-1805) na historických látkách uskutečnil svůj ideál vysoké tragédie – silné osobnosti si tu v konfliktech mezi svědomím a osudem uchovávají svůj charakter a důstojnost i za cenu života. Jeden z nejslavnějších hrdelních případů v dějinách ho inspiroval k napsání slavné tragédie ve verších Marie Stuartovna (1800). Nad historickou pravdu (Alžběta a Marie se ve skutečnosti nikdy nesetkaly tváří v tvář) povýšil pravdu básnického dramatu a divadelní repertoár tak obohatil o strhující střet dvou protikladných ženských hrdinek. Vzniklo tak věrohodné psychologické drama (místy až politický thriller) o touze po moci, lásce i svobodě, které nepřestává fascinovat diváky ani v 21. století.

Dramaturgyně Kristýna Čepková ke hře říká: Schillerovo básnické drama vyniká svou nebývalou objektivitou pohledu na osudový spor dvou silných žen. Jako každé dobré drama nabízí bohaté postavy a dvojlomné charaktery. Nejsou zde jednoznační padouši ani čistí hrdinové, a dost možná ani jednoznační vítězové a poražení.

Režisér Zdeněk Bartoš k tomu dodává: Chtěl jsem především velkou příležitost pro dvě výtečné členky chebského souboru Radmilu Urbanovou a Vladimíru Vítovou. Schillerovo drama je velmi moderní, bouře emocí a lidských vztahů fascinující, a drtivým zjištěním je, že v politice se toho příliš nezměnilo. Se spravedlností se mnozí snaží manipulovat stejně jako před čtyřmi staletími. Jen už si nesekáme hlavy.

Schiller je s Chebem úzce propojen. Jednak město několikrát navštívil, má zde sochu a donedávna i pamětní desku na domě na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad. Zde pobýval, když tu roku 1791 prováděl místní studie o Valdštejnovi, na jejichž podkladě vzniklo jeho třídílné historické drama. Dvěma částmi trilogie byla ostatně v roce 1874 slavnostně otevřena dnešní budova divadla. V něm byl často uváděným autorem, po válce ale následovala poměrně dlouhá pauza. Za existence českého profesionálního souboru bylo jeho dílo uvedeno jen dvakrát – v roce 1964 Úklady a láska a v roce 1986 Don Carlos, infant španělský (v něm hrál mimo jiné dnešní představitel lorda Talbota Pavel Marek). Nyní se po více než třiceti letech na chebské jeviště vrací. Marie Stuartova je uvede na poprvé, v nejbližším okolí se hrála roku 1973 v tehdejším Divadle Vítězslava Nezvala Karlovy Vary.

Příběh Marie Stuartovny, první popravené královny-panovnice v dějinách, patří k nejčastěji zpracovávaným historickým látkám vůbec. Je tu především slavný románový životopis Marie Stuartovna od Stefana Zweiga, opera Gaetana Donizzettiho na motivy Schillerova dramatu či o něco mladší opera Louise Niedermeyera, dále současná hra skotské dramatičky Liz Lochhead Marii, královně skotské usekli hlavu či mnohá filmová zpracování, např. snímek Marie, královna skotská z roku 1971 s Vanessou Redgraveovou a Glendou Jacksonovou v hlavních rolích.

FRIEDRICH SCHILLER

MARIE STUARTOVNA

Překlad:                                              Alena Bláhová

Inscenační úprava:                         Zdeněk Bartoš a Kristýna Čepková

Režie:                                                  Zdeněk Bartoš

Dramaturgie:                                    Kristýna Čepková

Scéna:                                                 Lucia Škandíková

Kostýmy:                                            Tereza Kopecká

Hudba:                                               Matěj Kroupa

Asistentka scénografie:               Mariana Kuchařová

Hrají:

Alžběta, anglická královna                                                                         Vladimíra Vítová

Marie Stuartovna, skotská královna vězněná v Anglii                    Radmila Urbanová

Robert Dudley, hrabě z Leicesteru                                                         Petr Batěk

George Talbot, hrabě ze Shrewsbury                                                  Pavel Marek

William Cecil, lord Burleigh, kancléř                                                       Michal Švarc

William Davison, státní tajemník                                                             Miroslav Sabadin

Rytíř Amias Paulet, Mariin strážce                                                          Jindřich Skopec

Mortimer, jeho synovec                                                                            Vuk Čelebić

Hrabě Bellievre, mimořádný francouzský vyslanec                         Pavel Richta

Hanna Kennedyová, Mariina chůva                                                       Jarmila Šimčíková

premiéra: 3. března 2018 v 19:00

první reprízy: 6.3. v 10:00, 8.3. v 17:00, 27.3. v 10:00, 3.4. v 17:00