Model zámku Hluboká bude již letos zdobit Boheminum park

Návštěvníci Boheminium parku budou moci již letos obdivovat model zámku Hluboká. Bude to pravděpodobně jeden z nejsložitějších modelů, do kterého se provozovatelé pustili. Výroba Hluboké bude trvat více jak osm měsíců. A základ nového modelu vznikne opět ve věznici v Horním Slavkově.

Foto: Stránky parku BoheminiumHluboká

Miniatura se po dokončení stane ozdobou dolní části areálu, kde zaujme honosné místo hlavní dominanty. Na detailech, soškách a erbech budou pracovat modelářky přes šest měsíců.

„Památek je v České republice opravdu hodně. Dostávali jsme od návštěvníků spoustu tipů a námětů na výrobu dalších modelů,“ řekl Tomáš Slifka z Boheminium pakru. Nápadů bylo opravdu hodně. Ale jedna stavba se s železnou pravidelností opakovala a téměř nikdy ve výčtu nechyběla – zámek Hluboká nad Vltavou. Opravdový skvost architektury a jedna z nejznámějších staveb na našem území.

Hluboká nad Vltavou – chlouba a jeden z klenotů České republiky

Zámek Hluboká nad Vltavou je jedním z nejznámějších a nejzdobnějších českých zámků. Je považován za nejkrásnější obytné panské sídlo v Čechách. Původně však býval raně gotickým hradem, který byl vystaven za vlády Přemysla Otakara II. ve 2. polovině 13. století. V 15. století se Hluboká stala centrem vznikající rybníkářské oblasti. A prošla také náročnou přestavbou, která změnila středověký hrad na renesanční zámek. Majitelé se často měnili až od 17. století, kdy zámek společně s Třeboňským panstvím zakoupil rod Schwarzenbergů, který jej vlastnil až do roku 1947. A opět po roce 1989, kdy jim byl zámek vrácen.