Může online cesta za láskou skončit exekucí?

Období roku, kdy všude kolem vídáme valentýnské dárky ve tvaru srdce a online pozvánky k seznámení, je opět tady. Mnohé internetové seznamky nabízí měsíc služeb zdarma nebo za snížený poplatek. Říkáte si, proč to nezkusit, když je to gratis? Pak byste měli vědět, že se musíte po zkušebním měsíci aktivně odregistrovat, jinak vám začnou z účtu odcházet tisícové částky za další členská období. Co dělat, když už o služby seznamky nestojíte?OLYMPUS-DIGITAL-CAMERA

Členství na zkoušku trvá obvykle měsíc. Následně však většina seznamek smlouvu automaticky prodlouží a z karty začne strhávat tisícové částky. „Seznamka smí smlouvu prodloužit jen za předpokladu, že o tom uživatele jasně a srozumitelně informuje ještě před závaznou registrací. Jinak nemá právo účtovat si další poplatky,“ uvádí Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Pokud seznamka své klienty řádně informovala, tak neuspějí s argumentem, že stránky nenavštěvují, a služby tím pádem vůbec nevyužívají. Jestliže o členství v seznamce již nestojíte, musíte jej vypovědět, pokud to obchodní podmínky umožnují. Dokud to neuděláte, má seznamka právo na účtování poplatků. Nevyplatí se tedy mávnout nad ztracenými penězi rukou a zůstat pasivní. Pokud se vám podaří smlouvu vypovědět co nejrychleji, můžete alespoň část peněz ušetřit. Pamatujte přitom, že smazání profilu není výpovědí. Tím se jen zbavujete možnosti využívat zaplacené služby.

Při registraci seznamky obvykle vyžadují, aby zákazník uvedl číslo své platební karty. Potom si mohou peníze z účtu strhávat bez ptaní a vymáhání stržených částek zpět bývá velmi obtížné. „Někteří uživatelé řeší celou situaci tak, že zablokují svou platební kartu, aby z jejich účtu nemohly odcházet další platby, a o věc se dále nestarají. To ale nestačí. Pokud závazek trvá, má provozovatel seznamky právo nezaplacený poplatek za členství vymáhat a dlužná částka může v konečném důsledku narůst i o náklady soudního řízení a exekuce,“ varuje Zelený. A vysvětluje: „Smlouvu je potřeba vždy řádně ukončit, a to buď oznámením, že nesouhlasíte s automatickým prodloužením, anebo výpovědí, pokud ji obchodní podmínky připouštějí.“

Většinou však seznamky informaci o prodloužení smlouvy uživatelům nesdělují v souladu se zákonem. Informace bývá ukryta v obchodních podmínkách nebo je uvedena v registračním formuláři malým nevýrazným písmem. V takovém případě se můžete domáhat vrácení poplatků.

A je tu ještě jedna možnost. Pokud dosud neuplynulo 14 dní od registrace do seznamky, je vaše situace o poznání lepší. Máte totiž právo na odstoupení od smlouvy do 14 dnů od jejího uzavření, čím se smlouva automaticky zruší. Některé seznamky nechtějí v těchto případech vracet registrační poplatek, na což ale většinou nemají právo.

Vzhledem k tomu, že internetové seznamky často provozují zahraniční společnosti, bývá komunikace s nimi velmi obtížná. „Veškerá oznámení zasílejte pro jistotu poštou na doručovací adresu uvedenou v obchodních podmínkách, stačí ji však zaslat i e-mailem. Provozovatelé seznamek někdy požadují zaslat oznámení faxem, což považujeme za nepřiměřené,“ říká Zelený. Pro řešení sporů se společnostmi z jiných členských států Evropské unie, Islandu nebo Norska je možné využít také služeb Evropského spotřebitelského centra.