Středověká řemesla ožijí na statku v Nové Vsi

Sobota bude na statku v Nové Vsi ve znamení historický řemesel. Uskuteční se zde již čtvrté setkání řemeslníků, šermířů, výtvarníků a nadšenců, kteří oživují historické dovednosti a umění. Letošní ročník, který je více zaměřený na historický šerm, se bude konat v sobotu 17. února od 11 hodin. Plánovaný konec je ve 20 hodin.

Více fotografií z minulé akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3922234 Nová-Ves-se-stala-o-víkendu-centrem-historických-řemesel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na hrázděném statku mohou návštěvníci nahlédnout pod ruce přadlenám, tkadlenám i nožíři. „Novinkou bude interaktivní výstava Tajemství truhlic našich prababiček, kterou bude návštěvníky provádět a do jejíchž tajností nechá nahlédnout paní Anna Šochová,“ uvedla Vendula Aubrechtová, organizátorka akce. Příjemným vyvrcholením programu bude pak po 18. hodině posezení u kovářské výhně se spisovatelkou fantasy povídek a historických románů Františkou Vrbenskou.

Tradičně bude otevřena kovářská a nožířská dílna. Své originální výrobky nabídne kožedělná Hirotarova dílna. Jak se zpracovávala vlna v desátém století, zájemcům přiblíží Vlněná dílna výtvarnice Zuzky Zuberové. Další řemeslné dovednosti, jako například předení, tkaní, naalbinding, vyšívání přiblíží šikovné ruce paní Maršíkové, Turkové a Sovové.

Více fotografií z minulé akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/3922234V-Nové-Vsi-obdivovali-návštěvníci-středověká-řemesla

„Díky skupině Fratres in Armis se budeme moci pokochat uměním mistrů meče. Pánové předvedou několik soubojů se zbraněmi typickými pro 14. a 15. století, dobu označovanou za vrcholný středověk. Další slavné dějinné období, označované jako třicetiletá válka (od jejího vypuknutí letos uplyne rovných 400 let -23.5.1618 začala známou pražskou defenastrací a stavovským povstáním), nám přiblíží hned čtyři muži v mušketýrské zbroji – pánové Drabálek, Hodina, Kozák a válečník zvaný Človíček. Budete moci obdivovat techniku šermu kordem a hlavně střelbu z mušket. Abychom nebyli jenom z umění válečného živi, sedmnácté století přiblíží také mlsounům velkým i malým barokní cukrárna paní Soni Vojáčkové,“ doplnila organizátorka.

Parkování v Nové Vsi zajištěno. Na akci se mohou zájemci dostat také vlakem do Velkého Luhu nebo autobusem do Křižovatky.