Mariánské Lázně budou žít oslavami

Mariánské Lázně letos budou žít oslavami 200 let od prohlášení města veřejným lázeňským místem. A nejvíc si toto významné jubileum připomeneme při slavnostním zahájení lázeňské sezóny. To se sice odehraje až v květnu, na jeho programu se však už několik měsíců pracuje.mariánské-lázně
„Slavnostní zahájení lázeňské sezóny se v Mariánských Lázních koná tradičně druhý květnový víkend, letos tak připadá na 11. až 13. května,“ říká starosta Mariánských Lázní Petr Třešňák. „Součástí slavnosti je tradičně třeba svěcení pramenů, které vychází z prastarého zvyku našich předků, kteří na jaře vždy pečlivě čistili i malé studánky, natož pak vzácné a léčivé minerální prameny. V programu víkendových oslav nechybí ani slavnostní průvod v historických kostýmech, koncert Západočeského symfonického orchestru, mše a bohatý doprovodný program, na kterém organizátoři intenzivně pracují několik měsíců,“ podotýká starosta.
Mariánské Lázně dostaly jméno v roce 1808 podle jednoho z léčivých pramenů, roku 1812 se staly samostatnou obcí a v roce 1818 byly uznány za veřejné lázeňské místo, a to výnosem vlády vydaným vrchním purkrabím F. K. Libštejnským. Právě v duchu tohoto jubilea se letošní slavnostní zahájení sezóny ponese. „Květnová slavnost se sice už mnoho let nazývá „zahájením lázeňské sezóny“, v dnešní době však už sezóna nekončí. Mariánské Lázně mají co nabídnout také na jaře, na podzim a v zimě, což dobře vědí také návštěvníci, kteří si sem nacházejí cestu ve všech ročních obdobích,“ doplňuje Barbora Tintěrová, jednatelka Kulturního a informačního střediska Mariánské Lázně.