BMW začne stavět centrum pro testy autonomních automobilů

Smlouva o spolupráci mezi Karlovarským krajem, automobilovým koncernem BMW AG a společností Sokolovská uhelná je podepsána. Díky tomu začne automobilka u Sokolova stavět nové zkušební centrum pro testy autonomních vozů. Investice by měla dosáhnout řádově stovky milionů eur a přinést několik stovek pracovních míst.BMW

Jednání o projektu začala již před třemi lety a u jejího zrodu stál tehdejší krajský první náměstek pro dopravu Jakub Pánik, který se hned po svém nástupu do funkce začal zajímat a pravidelně informovat o záměrech potencionálních investorů. „Díky aktivnímu přístupu dnes už bývalého generálního ředitele Czechinvestu, pana Kučery a pana Machovce, jsem opravdu měl k dispozici všechny možné záměry investorů v ČR,“ popsal Jakub Pánik. „Na jednom z těchto jednání zaznělo zklamání nad tím, že ČR nebyla schopna nabídnout rychle velké území pro skupinu Jaguar – Rover a Slovensko bylo schopno reagovat rychle a pružně na jejich potřebu. A zároveň mi sdělil, že mají poptávku investora na území 500-600 hektarů a že v ČR není v současné době žádná taková lokalita. V té době jsem se snažil přesvědčit Ministerstvo životního prostředí (MŽP) o tom, že náš kraj potřebuje, aby ministerstvo povolilo další plochy pro průmyslový rozvoj našeho kraje. Velmi úzce jsem spolupracoval se Sokolovskou uhelnou a díky tomu jsem věděl, že je k dispozici velké území, které vzniklo rekultivaci území po těžbě ve vlastnictví Sokolovské uhelné. Takže jsem zorganizoval první schůzku, ze které vzešlo, že Sokolovská uhelná a dotčené obce mají jednoznačně zájem o tento projekt. Po schůzce s investorem na Ministerstvu průmyslu a obchodu se rozběhly všechny další kroky. Dnešním schválením smlouvy BMW, Sokolovská uhelná a Karlovarský kraj se povedl další milník na cestě k realizaci celého projektu na území našeho kraje v roce 2022. Obrovský kus práce odvedli všichni zúčastnění a pouze díky tomu byla vybrána firmou BMW lokalita – ve výběru byly lokality v SRN a Polsku – v našem kraji a mohla být dne tato smlouva podepsána,“ doplnil.

Svým podpisem dokument stvrdila hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová, projektoví manažeři BMW AG Johannes Maierhofer a Katharina Will a předseda představenstva společnosti Sokolovská uhelná Jiří Pöpperl.

Centrum by mělo vyrůst na pozemcích v katastrálním území Boučí, Dolní Nivy, Horní Nivy, Horní Rozmyšl, Lomnice u Sokolova, Týn u Lomnice a Vintířov u Sokolova. V rámci projektu bude vystavěno více jak 100 kilometrů zpevněných vozovek včetně dodatečných technologií a to tak, aby umožnily co nejvěrohodnější simulaci různých podmínek, za různých situací, v reálné dopravě. Do vozovek budou nainstalovány sofistikované technologie pro měření jízdních vlastností testovaných vozů a testovat se zde také bude komunikace s různými technologiemi v chytrých silnicích. Půjde o velmi inovativní a unikátní systém i ve světovém měřítku. Ve výsledku pak bude možné certifikovat prototypy před zavedením do produkce.

Značnou část nových pracovních míst, která zde vzniknou, by měly tvořit vysoce kvalifikované, většinou inženýrské a technické pozice. Vedení BMW Group počítá také s navázáním partnerské spolupráce s technickými univerzitami.

Johannes Maierhofer, BMW AG, vedoucí projektu nového zkušebního centra u Sokolova, uvedl k podpisu smlouvy: „BMW Group našla u Sokolova ideální podmínky a území, které potřebujeme pro testování vozidel. Bude to první vývojové centrum společnosti ve východní Evropě. Spolupráce s majitelem nemovitosti, společností Sokolovská uhelná, a všemi politickými představiteli byla dosud extrémně pozitivní a je založena na vzájemné důvěře. V plánovaném zkušebním centru v Sokolově bude BMW Group nadále pokračovat v průkopnických tématech, jako je elektrifikace, digitalizace a automatizované řízení – například pomocí bezpečnostních testů pro asistenční systémy. Konkrétně hodláme provádět testy pro vývoj a validaci asistenčních systémů řidiče pro částečně a plně automatizované řízení – stejně jako testy pro vývoj vozidel s alternativními pohony a testy zajištění kvality.“