Technické služby mají v zásobě stovky tun soli

Sněhová nadílka zasypala Karlovarský kraj. Bílá pokrývka ale dělá starosti řidičům i silničářům. Posypového materiálu je však zatím ve skladech technických služeb dostatek, a to jak v Chebu, tak i v Aši a Mariánských Lázní.P_20180118_104434_1 WEB

„V chebských skladech je kolem 300 tun soli, kterou lze doobjednat během dvou dnů, 400 tun kamenné drti a 120 tun písku,“ sdělila tisková mluvčí města Chebu Simona Liptáková.

Problém nehrozí ani v Aši. „V Aši mají technické služby ve skladu kolem 400 tun soli a kamenné drti. A sůl si zde objednáváme už během letních měsíců, protože je levnější. Tuna vyjde v létě zhruba na 1600 korun, v tuto chvíli dosahuje cena kolem 2000 korun za tunu a více,“ řekl ředitel Ašských služeb, Karel Škola.

Nedostatek posypového materiálu letos netrápí ani největší lázeňské město na Chebsku. „V Mariánských Lázních máme zásobu 1000 tun posypové drti, kterou technické služby zakoupily už v loňském roce a zatím se neplánuje její dokoupení,“ uvedla Lenka Faměrová z Technického a dopravního servisu Mariánské Lázně.

Silničáři se v zimě stávají terčem kritiky motoristů, protože „nejsou vidět“. Profesionální řidiči z technických služeb ale popisují, že musí dodržovat pořadí udržovaných úseků. Důležitější lokality jsou ty frekventovanější, po kterých jezdí linky městské hromadné dopravy. A také tyto cesty jsou rozdělené podle důležitosti. Úseky, které musí silničáři ošetřit, navíc nejsou zrovna krátké. Třeba v Chebu mají za úkol objet v jednom směru přes 80 kilometrů. Podobně tomu je i v dalších městech.

VID