Pod sopkou se bude razit i letos

Další peníze mají k dispozici seismologové z Geofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky na hloubení Goethovy štoly pod vyhaslou sopkou Komorní hůrka. Zatím se jedná o částku 320 tisíc korun. Z toho 200 tisíc korun získali seismologové z Akademie věd, 100 tisíc korun šlo z Františkových Lázní a 20 tisíc korun je přímo z Geofyzikálního ústavu.Seismologové-zavedli-hosty-několik-metrů-pod-zem

„S dalšími pracemi začneme až na jaře. Až sleze sníh a bude se tam moci v klidu pracovat,“ sdělil seismolog Milan Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd v Praze.

Seismologové chtějí příští rok naposled otevřít a připravit vstup do podzemí z povrchu, horizontální šachtou. Následně ji uzavřou a další geologické práce se uskuteční výhradně pod povrchem v historických důlních štolách, které mají mít celkem 300 metrů.

„My se chystáme otevřít zhruba několik desítek metrů pro veřejnost. Jak dlouhá štola bude, nedokážeme nyní odhadnout,“ poznamenal Milan Brož.

Štola vznikla pod vyhaslým vulkánem před 180 lety a jejím účelem bylo potvrdit, že je vrch vulkanického původu. Dnes je část chodeb úplně zavalená, některé by však mohly být průchozí. V hloubce šesti metrů zaznamenali odborníci i pozůstatky sopečné strusky. Na dně jámy dokonce bagr lžící narazil zřejmě na ztuhlý vulkanický výlev. Cesty pod Komorní hůrkou sahají až do hloubky sedmnácti metrů.

„Dovolím si tvrdit, že se jedná o jediné důlní dílo v Evropě, které vzniklo jako vědecký experiment,“ dodal seismolog Brož.

VID