V prvním kole volby prezidenta hlasovalo 61,9 % voličů

Do druhého kola volby prezidenta postupují dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů – Miloš Zeman a Jiří Drahoš. Rozhodlo o tom 61,9 % voličů.A IMG_0113

 V historicky druhé přímé volbě prezidenta vybírali voliči mezi devíti kandidáty. 38,6 % hlasů získal Miloš Zeman, druhý Jiří Drahoš dostal 26,6 %. Oba kandidáty navrhli do volby občané.

„Nejvyšší podporu měl Miloš Zeman v obci Chobot na Strakonicku, a to 83,9 %. Jiří Drahoš získal nejvyšší podíl hlasů ve Staňkovicích na Litoměřicku, konkrétně 75,0 %. Největší rozdíl v podílu hlasů mezi dvěma postupujícími kandidáty byl v Syrově na Pelhřimovsku,“ shrnula místopředsedkyně ČSÚ Eva Krumpová.

Další kandidáti nepostoupili do druhého kola volby, které se bude konat ve dnech 26. a 27. ledna. Pavel Fischer získal 10,2 % hlasů. Na čtvrté příčce se s 9,2 % umístil Michal Horáček. Marek Hilšer obdržel 8,8 %. 4,3 % voličů podpořilo Mirka Topolánka, 1,2 % Jiřího Hynka, 0,6 % Petra Hanniga a 0,5 % Vratislava Kulhánka.

„100% volební účast byla v obci Čilá na Rokycansku. Naopak nejmenší jsme zaznamenali ve Vřesové na Sokolovsku, a to 22,8 %,“ řekl místopředseda ČSÚ Marek Rojíček.

Konečné výsledky byly zpracovány v čase 19:59 hod. K dispozici jsou na webu volby.cz.

Ve volebním obvodu č. 39 Trutnov se společně s prvním kolem volby prezidenta konalo i druhé kolo doplňovacích senátních voleb. Senátorem byl zvolen Jan Sobotka. Získal 67,11 % hlasů.

V pondělí předloží ČSÚ výsledky voleb ke schválení Státní volební komisi.