Jiří Pošmura: Zájem o houby a přírodu jsem měl od útlého mládí

Chebský mykolog Jiří Pošmura je známý nejen skalním houbařům, ale i těm občasným. Bývalého dlouholetého předsedu Mykologického klubu Slavkovský les mnozí znají například z tradičních výstav hub i oblíbeného zamykání lesa na Zelené hoře. O tom, co právě roste v lese, ale i tom, jak se Jiří Pošmura dostal k houbám, si s mykologem povídalo Živé Chebsko.

Fot: Archiv Jiřího PošmuryPošmura 4

Co dělají mykologové, když napadne sníh?

Určitě se těšíme i v zimě z přírody a plánujeme výlety. Pokud je teplejší zima, tak se dají sbírat ucha jidášova, hlívy ústřičné a třeba i pařezníci pozdní. Kontrolujeme i lokality se vzácnějším ohnivcem rakouským, který už roste a je pod sněhem až do jarních měsíců. Když napadne větší množství sněhu a je mráz, tak jdeme sbírat penízovky sametonohé. Podmínkou je, že musíme přesně vědět, kde nám penízovky na pařezech rostou. Vezmeme vojenskou lopatku, něco teplého do termosek a máme krásný výlet do přírody.

Jak jste se dostal ke svému koníčku – houbaření?

Zájem o houby a přírodu jsem měl od útlého mládí. Můj otec byl rodákem ze Šumavy a ten mě naučil některé druhy hub. Bohužel jsme nesměli mamince nosit do kuchyně lupenaté houby, což ve mně vzbudilo zájem a začal jsem se sám zajímat o dosud pro mne neznámé houby. Sbíral jsem je tedy a posílal do ČMS Praha, kde mně je určovali. Jezdil jsem i na výstavy, kde jsem se zdokonaloval ve znalostech. Členem ČMS jsem od roku 1977 po zkoušce o znalosti hub u 3 členné komise ČMS.

Z jakého úlovku jste měl největší radost?

Raduji se z každého nálezu hub, určitě potěší nález nějaké vzácnější houby. Udělá mi třeba radost, pokud najdu větší množství hlívy ústřičné, která je pro zdraví velmi prospěšná.

Jaké houby právě rostou?

Z jedlých hub rostou penízovky sametonohé, ucha jidášova, hlívy ústřičné, pařezníci pozdní, třepenitky makové. (Dají se ještě najít opeňky měnlivé, lišky nálevkovité i obecné.) Zaměnitelné jsou jmenované (opeňky měnlivé za jedovaté čepičatky nebo) třepenitky makové za jedovaté svazčité. Takže znalost hub je nutná i v tomto období.

Jak vypadají mykologické Vánoce? Připravujete na Vánoce nějaké speciální houbové jídlo?

Na Štědrý den v poledne jíme tradičně vánočního kubu, kde nesmí chybět stroček trubkovitý a zimní penízovka. Mykologické Vánoce jsou určitě ve znamení hub, jak u vánočního cukroví, tak i některých houbových ozdob na vánočním stromku.

Foto: Archiv Jiřího Pošmury. pošmura 6

Prozradil byste prosím nějaký jednoduchý recept na zpracování hub, kterých bylo letos na podzim opravdu hodně?

Prozradím recept na nyní rostoucí penízovku sametonohou:

300 g penízovky, 100 g celeru, 4 vejce vařená natvrdo, 1zeleninová kostka, 1/2 1 vody, petrželka; zálivka: 1 lžíce octa, 2 lžíce vody, sůl, mletý pepř, trochu cukru, lžíce oleje

Penízovky očistíme, opláchneme, nakrájíme na plátky a vložíme do zeleninového vývaru, povaříme 5 minut. V osolené vodě uvaříme do měkka na kostičky nakrájený celer. K vychladlému celeru a okapaným houbám přidáme nadrobno nakrájená vejce a nasekanou petrželku, zalijeme zálivkou a zlehka promícháme. Salát necháme krátce odležet. Před podáváním jej dozdobíme červenou paprikou a zelenou petrželkou.