Fatálním dárkem pro mě byla kytara, říká Martin Maxa

Oblíbený zpěvák Martin Maxa přijede své fanoušky do Chebu potěšit na 1. svátek vánoční. Zazpívá na chebských vánočních trzích v pondělí 25. prosince. První vystoupení se uskuteční v 14.30 hodin a druhé v 17.25 hodin. Jak slaví oblíbený zpěvák Vánoce, na jaký dárek nejraději vzpomíná nebo třeba, jak by si představoval ideálně prožité svátky, to vše prozradil v rozhovoru pro Živé Chebsko.AIMG_0749 na web

Když se řekne Vánoce, co se vám vybaví jako první?

Je to zvláštní, ale přestože je tohle období doslova předimenzováno slavnostní a duchovní symbolikou a člověku by mělo nejspíš právě tohle uvíznout v dětské paměti, mám tyhle svátky spojeny pouze s jednou konkrétní osůbkou. A kupodivu to není Ježíšek. Tou osůbkou je moje maminka, bez které si vůbec nedokážu představit nic z téhle sváteční atmosféry. Co jsem živ, ještě se mi nestalo, že by v časech vánočních chyběla po mém boku. A věřte mi, že kdyby mě někdy osud zavál hodně daleko, třeba na severní pól, jsem schopný uštvat všechna psí spřežení tohoto světa, abychom v tomto období byli spolu. Takže vysloví-li někdo slovo Vánoce, vzpomenu si jako první na ni.

Jaké jsou podle vás ideálně strávené svátky?

Vlastně jsem to právě řekl. Kromě téhle mé priority ale patří k vánočním svátkům samozřejmě i spousta dalších rituálních činností a zvyků, kterým se v rámci naší rodiny v těchto časech s chutí oddáváme, stejně jako mnozí jiní. Těmito rituály si připomínáme, jak důležití jsou pro nás naši blízcí a v tom také spočívá jejich krása. V každé rodině je to možná trochu jiné, ale v podstatě jde vždy o totéž.

Vzpomenete si, jaký nejhezčí dárek jste dostal?

Během života jsem samozřejmě pod stromečkem objevil mnoho dárků, ale jeden z nich byl pro mě v jistém smyslu fatální, neboť od chvíle, kdy jsem jej asi v šesté třídě na Štědrý večer vybalil, vydal se můj život jiným směrem. Tím dárkem byla kytara, kterou mi tehdy v podobě Ježíška nadělila maminka. Měla tenhle nástroj moc ráda a mně nakonec učaroval také. Možná ani ona tehdy netušila, že s tímhle sladkým dřevem jednou doslova srostu, a že mě bude provázet po zbytek života.

Zapojujete se do předvánočních příprav?

Abych byl upřímný, těchto bohulibých aktivit se příliš neúčastním. Na svá bedra si je dobrovolně vzala ta něžnější část mé rodiny. Nejspíš proto, že nás muže (mám tím na mysli sebe a mého syna Ivana) počtem výrazně převyšují. Možná je to ale tím, že poetika Vánoc je jim jako ženám zkrátka o něco bližší a do předvánočních příprav lépe promítnou svůj vrozený jemnocit. Takže nás muže vlastně ani k ničemu nepustí. Maximálně do nazdobení stromečku, který si pak poté, co se tohoto úkolu statečně zhostíme, stejně nakonec přezdobí podle svého.

Co byste si přál dostat pod stromeček?

Víte, já si myslím, že tenhle vánoční rituál, mám tím na mysli nacházet pod stromečkem svá splněná přání, patří především dětem. My dospěláci této dětské roli v průběhu vršících se let odrůstáme a přehráváme se postupně do rolí těch, kteří obdarovávají. A takhle je to i se mnou. Mnohem raději se dívám na své děti, jak jim během téhle bohulibé kratochvíle, kdy freneticky pitvají útroby opentlených kartónů, září oči. A úplně mi to stačí. Jen si tak u toho spokojeně popíjím vánoční punč, usmívám se pod vousy a jediné, co si přeji, je, aby to příští Vánoce bylo stejné.

Máte nějaký rychlý recept na nějakou vánoční dobrotu, o kterou byste se čtenáři podělil?

Tenhle vánoční čas vnímám spíše skrze jeho duchovní podstatu. Mám jej spojen s onou překrásnou sváteční atmosférou a nikoliv s vytříbenými laskominami všeho druhu. Koneckonců jako cokoliv jiného. Chci tím říct, že vlastně celý život zaujímám k jídlu jakýsi přezíravý a poměrně asketický přístup a v naší rodině nebyly nikdy Vánoce synonymem pro stůl prohýbající se pod tunami všemožných poživatin. A když už si občas v kuchyni někdy něco uklohním, pak můj kulinářský počin zpravidla připomíná spíše dortík pejska a kočičky než cokoliv jiného. Když o tom ale přemýšlím, tak v tomhle stylu bych jeden recept na vánoční dobrotu asi měl. A navíc velmi zdravou. Obsahuje totiž spoustu ovoce a je tudíž plná vitamínů. Říká se jí vánoční bowle. Chopte se ovoce, je úplně jedno jakého – berte vše, na co doma narazíte, rozkrájejte na kousky a vysypte do velké skleněné mísy. Takto připravený základ zalijte dostatečným množstvím vodky nebo rumu (vlastně je to úplně jedno, vylijte tam klidně všechen alkohol, na který doma narazíte s výjimkou alpy Francovky), promíchejte a je hotovo. Uvidíte, že v průběhu konzumace této dobroty vám pak budou Vánoce připadat ještě krásnější. Zejména tatínkům.