V Chebu chybí deset strážníků

Od prvního listopadu je vrchní velitelkou městské policie v Chebu místostarostka Gabriela Licková. Ta teď ve spolupráci s ředitelem městské policie Martinem Hanákem řeší dva hlavní problémy. Nedostatek zaměstnanců v řadách strážníků a zastaralý kamerový systém, který je má za sebou už dvacet let existence.městská policie weeb

„V současné chvíli nám v Chebu chybí deset strážníků městské policie,“ řekl Martin Hanák. „Běží nám výběrová řízení a kolik se nám jich podaří přijmout, v tuto chvíli nejsme schopni říci. Nicméně bychom v budoucnu chtěli využít i nového zákona, který bude platit od ledna příštího roku. Ten nám umožní přijmout na místo strážníka i osmnáctiletého maturanta. Jenže ten nesmí mít u sebe zbraň a ani nesmí řídit vozidlo s modrými majáky,“ podotkl Martin Hanák.

Tito lidé by byli zaměstnaní u městské policie a posílili by tak alespoň zatím pěší hlídky v centru města. Ty totiž nejsou podle veřejnosti skoro vůbec vidět. Ale to ředitel strážníků odmítá.

„Není pravda, že by strážníci ve městě nebyli. Snažíme se je nasazovat do centra, jak je to možné, ale je jasné, že s tímto podstavem nemůžeme službu v ulicích mít zajištěnou na 100 %,“ poznamenal Martin Hanák.

A jak nové uchazeče o práci strážníka přilákat? Náborovým příspěvkem. Ten už dostávají i strážníci v Karlových Varech a jeho výše je 50 tisíc korun.

„V jaké výši a jestli vůbec nakonec tento příspěvek zavedeme, nelze v tuto chvíli říct. Musíme tuto věc řádně projednat, abychom si stanovili jasné podmínky, za kterých bychom tyto příspěvky nabízeli,“ informovala chebská místostarostka Gabriela Licková.

VID